De index van het consumentenvertrouwen kwam in september uit op 48,5 punten, een daling met 4,7 punten tegenover augustus. Analisten hielden rekening met een lichte terugval, aangezien het vertrouwen van de consument in augustus nog toenam.

Volgens de onderzoekers liggen opnieuw het pessimisme over het economisch herstel en de aanhoudende werkloosheid aan de basis van het afnemend consumentenvertrouwen. Op dit moment zit nog steeds 10 procent van de Amerikanen zonder baan. Het Amerikaanse bbp (bruto binnenlands product) groeide in het tweede kwartaal 2010 met amper 1,6 procent.

Duitsland

In Duitsland, de grootste economie van Europa, gebeurt precies het omgekeerde. Daar klimt het vertrouwen van de consument tot het hoogste peil in drie jaar tijd. Die toename steunt op de hoop dat het economisch herstel van Duitsland zich verder uitbreidt. Uit gegevens van onderzoeksinstituut GFK blijkt bovendien dat het consumentenvertrouwen forser toeneemt dan analisten hadden voorspeld.

De index van het consumentenvertrouwen kwam in september uit op 48,5 punten, een daling met 4,7 punten tegenover augustus. Analisten hielden rekening met een lichte terugval, aangezien het vertrouwen van de consument in augustus nog toenam. Volgens de onderzoekers liggen opnieuw het pessimisme over het economisch herstel en de aanhoudende werkloosheid aan de basis van het afnemend consumentenvertrouwen. Op dit moment zit nog steeds 10 procent van de Amerikanen zonder baan. Het Amerikaanse bbp (bruto binnenlands product) groeide in het tweede kwartaal 2010 met amper 1,6 procent. DuitslandIn Duitsland, de grootste economie van Europa, gebeurt precies het omgekeerde. Daar klimt het vertrouwen van de consument tot het hoogste peil in drie jaar tijd. Die toename steunt op de hoop dat het economisch herstel van Duitsland zich verder uitbreidt. Uit gegevens van onderzoeksinstituut GFK blijkt bovendien dat het consumentenvertrouwen forser toeneemt dan analisten hadden voorspeld.