De installateurs zouden door het geknoei met de datum onrechtmatig beroep hebben willen doen op de hogere overheidspremies van 2009. Ook een erkende keuringsinstantie zou bij de fraude betrokken zijn.

Zonnepanelen die in gebruik werden genomen in 2009 gaven recht op een bedrag van 450 euro per groenestroomcertificaat. Na 1 januari 2010 daalde de financiële steun naar 350 euro. De aangekondigde daling van de vergoeding bracht een stormloop teweeg op de markt van de zonnepanelen.

Door die stormloop werden bepaalde AREI-keurders overbelast. Zonnepanelen mogen immers niet in dienst gesteld worden voor het bezoek van een erkende keuringsinstantie. Een aantal installateurs van zonnepanelen is - vaak tegen een meerpijs - toch bestellingen blijven noteren. Ze dienden aanvragen in voor groenestroomcertificaten voor hun klanten, met daarop een vervalste datum van ingebruikname.

Tegen aan aantal installateurs is momenteel al een gerechtelijk onderzoek lopende.

De installateurs zouden door het geknoei met de datum onrechtmatig beroep hebben willen doen op de hogere overheidspremies van 2009. Ook een erkende keuringsinstantie zou bij de fraude betrokken zijn. Zonnepanelen die in gebruik werden genomen in 2009 gaven recht op een bedrag van 450 euro per groenestroomcertificaat. Na 1 januari 2010 daalde de financiële steun naar 350 euro. De aangekondigde daling van de vergoeding bracht een stormloop teweeg op de markt van de zonnepanelen. Door die stormloop werden bepaalde AREI-keurders overbelast. Zonnepanelen mogen immers niet in dienst gesteld worden voor het bezoek van een erkende keuringsinstantie. Een aantal installateurs van zonnepanelen is - vaak tegen een meerpijs - toch bestellingen blijven noteren. Ze dienden aanvragen in voor groenestroomcertificaten voor hun klanten, met daarop een vervalste datum van ingebruikname. Tegen aan aantal installateurs is momenteel al een gerechtelijk onderzoek lopende.