De index van de voedselprijzen van de FAO kwam voor 2011 uit op 228 punten tegenover 200 punten uit het vorige recordjaar 2008.

Het jaarrecord lijkt wel minder absoluut door de daling van de voorbije maanden. Zo zakten de wereldwijde voedselprijzen in december met 2,4 procent tegenover november, en de graanprijzen met 4,8 procent. De index voor december klokte af op 211 punten. Dat is heel wat minder dan het historische maandrecord van 236 punten in februari.

Volgens econoom Abdolreza Abbassian van de FAO was er de laatste maanden onmiskenbaar een neerwaartse tendens merkbaar in de voedselprijzen. Die tendens wordt versterkt door een verminderde vraag in combinatie met voldoende voorraad voor zowat alle grondstoffen, luidt het.

Volgens de econoom schuilt het enige risico op prijsverhogingen in de weersomstandigheden van de komende weken. Die zouden mogelijk een impact op de voedselproductie voor het lopende jaar kunnen hebben, aldus de econoom in een interview met het persagentschap Reuters. (Belga/Reuters/BO)

De index van de voedselprijzen van de FAO kwam voor 2011 uit op 228 punten tegenover 200 punten uit het vorige recordjaar 2008. Het jaarrecord lijkt wel minder absoluut door de daling van de voorbije maanden. Zo zakten de wereldwijde voedselprijzen in december met 2,4 procent tegenover november, en de graanprijzen met 4,8 procent. De index voor december klokte af op 211 punten. Dat is heel wat minder dan het historische maandrecord van 236 punten in februari. Volgens econoom Abdolreza Abbassian van de FAO was er de laatste maanden onmiskenbaar een neerwaartse tendens merkbaar in de voedselprijzen. Die tendens wordt versterkt door een verminderde vraag in combinatie met voldoende voorraad voor zowat alle grondstoffen, luidt het. Volgens de econoom schuilt het enige risico op prijsverhogingen in de weersomstandigheden van de komende weken. Die zouden mogelijk een impact op de voedselproductie voor het lopende jaar kunnen hebben, aldus de econoom in een interview met het persagentschap Reuters. (Belga/Reuters/BO)