In een reactie op de cijfers die wijzen op de hoge schuldenlast bij de Vlamingen, roept Het Vlaams Centrum Schuldbemiddeling (VCS) de federale overheid via een federaal memorandum op "de toenemende schuldoverlast in ons land krachtdadiger te voorkomen en te bestrijden".

Het VCS ziet uitgerekend in het Europees jaar van de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting verschillende indicatoren die wijzen op een toenemend aantal personen en gezinnen met (grote) schuldenproblemen. Zo werden in mei 2010 82.138 gezinnen toegelaten tot de procedure collectieve schuldenregeling. In diezelfde maand registreerde de kredietcentrale van de Nationale Bank 518.656 wanbetalingen. "Het laatste anderhalf jaar schommelt het aantal nieuwe wanbetalingen dat maandelijks geregistreerd wordt in deze kredietcentrale systematisch rond de 10.000", luidt het.

De VCS luidt de noodklok en vraagt de verschillende Belgische overheden om de problematiek "gezamenlijk" aan te pakken. De federale regering krijgt alvast tien werkpunten mee. De regering zou om te beginnen al moeten zorgen voor een betere voorlichting en bescherming van de consument, onder meer in de krediet- en telecomsector. Er zou bovendien meer moeten worden geïnvesteerd in bemiddeling en "buitengerechtelijke geschillenbeslechting".

Om de rechten van verdediging te waarborgen gelooft de VCS in het afschaffen van het betalingsbevel in de relatie tussen consumenten en verkopers.

Het Vlaams Centrum Schuldbemiddeling is het steunpunt van de 331 erkende instellingen voor schuldbemiddeling in de OCMW's (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn) en de CAW's (Centrum Algemeen Welzijnswerk) in Vlaanderen.

Het volledige memorandum van de VCS vindt u hier (pdf)

In een reactie op de cijfers die wijzen op de hoge schuldenlast bij de Vlamingen, roept Het Vlaams Centrum Schuldbemiddeling (VCS) de federale overheid via een federaal memorandum op "de toenemende schuldoverlast in ons land krachtdadiger te voorkomen en te bestrijden". Het VCS ziet uitgerekend in het Europees jaar van de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting verschillende indicatoren die wijzen op een toenemend aantal personen en gezinnen met (grote) schuldenproblemen. Zo werden in mei 2010 82.138 gezinnen toegelaten tot de procedure collectieve schuldenregeling. In diezelfde maand registreerde de kredietcentrale van de Nationale Bank 518.656 wanbetalingen. "Het laatste anderhalf jaar schommelt het aantal nieuwe wanbetalingen dat maandelijks geregistreerd wordt in deze kredietcentrale systematisch rond de 10.000", luidt het. De VCS luidt de noodklok en vraagt de verschillende Belgische overheden om de problematiek "gezamenlijk" aan te pakken. De federale regering krijgt alvast tien werkpunten mee. De regering zou om te beginnen al moeten zorgen voor een betere voorlichting en bescherming van de consument, onder meer in de krediet- en telecomsector. Er zou bovendien meer moeten worden geïnvesteerd in bemiddeling en "buitengerechtelijke geschillenbeslechting". Om de rechten van verdediging te waarborgen gelooft de VCS in het afschaffen van het betalingsbevel in de relatie tussen consumenten en verkopers. Het Vlaams Centrum Schuldbemiddeling is het steunpunt van de 331 erkende instellingen voor schuldbemiddeling in de OCMW's (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn) en de CAW's (Centrum Algemeen Welzijnswerk) in Vlaanderen. Het volledige memorandum van de VCS vindt u hier (pdf)