De Vlaamse regering voert al langer gesprekken met de Ford-top over de verwerving en herbestemming van de gronden van Ford Genk. Beide partijen hadden maanden geleden afgesproken om geen juridische veldslag te beginnen over de verwerving van de gronden van Ford Genk na de sluiting van de fabriek eind 2014. Er werd afgesproken de zaak 'in der minne' te regelen.

1 euro

'In der minne' betekent dat de Vlaamse regering de gronden verwerft voor 1 symbolische euro. Vanaf 2014 kan ze de gronden ook in de markt zetten 'voor potentieel geïnteresseerde derde partijen'. Peeters heeft herhaaldelijk laten verstaan dat het de bedoeling is op termijn opnieuw (industriële) activiteiten op de site te ontwikkelen.

Volgens de mededeling van de regering bevat de overeenkomst met Ford ook bepalingen over de 'de behandeling van alle overheidsclaims ten opzichte van Ford met betrekking to de Ford Genk-site'. De precieze inhoud van die bepalingen is nog onduidelijk. Mogelijik heeft een en ander te maken met de steun aan Ford die de Vlaamse regering wilde terugvorderen. De Amerikaanse autobouwer had al laten weten dat het niet van plan was die 42,9 miljoen euro aan steun terug te betalen.

'Goed nieuws voor Limburg'

Volgens de Vlaamse Sp.a -viceminister-president Ingrid Lieten kunnen nieuwe bedrijven zich snel huisvesten op de Ford-terreinen, 'en kunnen we op zoek naar nieuwe en vooral duurzame jobs'. "Dit is voor Limburg een erg belangrijke beslissing", aldus Lieten.

Bonden tevreden

De vakbonden hebben al laten weten tevreden te zijn over het akkoord dat de Vlaamse regering heeft bereikt om de gronden van Ford Genk voor 1 euro te kopen. "De overheid heeft nu alle troeven in handen om investeerders te zoeken, en naast de subsidies meteen ook de nodige ruimte ter beschikking te stellen", luidt het. (Belga/BO)

De Vlaamse regering voert al langer gesprekken met de Ford-top over de verwerving en herbestemming van de gronden van Ford Genk. Beide partijen hadden maanden geleden afgesproken om geen juridische veldslag te beginnen over de verwerving van de gronden van Ford Genk na de sluiting van de fabriek eind 2014. Er werd afgesproken de zaak 'in der minne' te regelen. 1 euro'In der minne' betekent dat de Vlaamse regering de gronden verwerft voor 1 symbolische euro. Vanaf 2014 kan ze de gronden ook in de markt zetten 'voor potentieel geïnteresseerde derde partijen'. Peeters heeft herhaaldelijk laten verstaan dat het de bedoeling is op termijn opnieuw (industriële) activiteiten op de site te ontwikkelen. Volgens de mededeling van de regering bevat de overeenkomst met Ford ook bepalingen over de 'de behandeling van alle overheidsclaims ten opzichte van Ford met betrekking to de Ford Genk-site'. De precieze inhoud van die bepalingen is nog onduidelijk. Mogelijik heeft een en ander te maken met de steun aan Ford die de Vlaamse regering wilde terugvorderen. De Amerikaanse autobouwer had al laten weten dat het niet van plan was die 42,9 miljoen euro aan steun terug te betalen. 'Goed nieuws voor Limburg'Volgens de Vlaamse Sp.a -viceminister-president Ingrid Lieten kunnen nieuwe bedrijven zich snel huisvesten op de Ford-terreinen, 'en kunnen we op zoek naar nieuwe en vooral duurzame jobs'. "Dit is voor Limburg een erg belangrijke beslissing", aldus Lieten. Bonden tevredenDe vakbonden hebben al laten weten tevreden te zijn over het akkoord dat de Vlaamse regering heeft bereikt om de gronden van Ford Genk voor 1 euro te kopen. "De overheid heeft nu alle troeven in handen om investeerders te zoeken, en naast de subsidies meteen ook de nodige ruimte ter beschikking te stellen", luidt het. (Belga/BO)