Trends ging met Louis Verbeke praten in het kader van een reeks interviews met bestuursvoorzitters van familie- en groeibedrijven. Verbeke is sinds 2006 voorzitter van het Gentse vastgoedbedrijf Group Maes.

Verbeke vindt in het algemeen dat we te pessimistisch zijn over de economische prestaties van dit land: "We hebben in dit land gemiddeld rijke gezinnen, met netto-activa waar de Amerikanen of de Engelsen alleen maar kunnen van dromen. Wij hebben bedrijven die superconservatief gefinancierd zijn, met eigen middelen die tot 50 procent oplopen. Het echte negatieve punt is dat we een staat hebben die te diep in de schulden zit, niet functioneel en te duur is."

Maar het belangrijkste volgens Verbeke is dat België zijn sociale systemen op orde heeft. "Als een land slecht scoort op onderwijs, heeft het dertig jaar nodig om die situatie om te draaien. Wel, het onderwijs in Vlaanderen behoort tot de allerbeste in de wereld. De punten waarop we slecht scoren zijn de hoge belastingdruk, de loonkosten, de overcomplexe regelgeving,... Maar dat zijn zaken die je, in principe, snel kunt veranderen. Maar als je je onderwijssysteem of de gezondheidszorg structureel moet veranderen, zoals de Verenigde Staten... daar ben je een hele tijd zoet mee, dat lukt niet in een handomdraai."

Louis Verbeke noemt de uitspraak van VBO-voorzitter Thomas Leysen, dat België 'het Griekenland aan de Noordzee' dreigt te worden, dan ook volkomen onjuist. "Ik vond dat een zeer foute uitspraak, zeker op dat moment en komende uit de mond van een voorzitter van het VBO. In crisistijden moet men zijn woorden wikken en wegen. Even misplaatst was de uitspraak van Marc Eyskens dat een onafhankelijk Vlaanderen het Kosovo van West-Europa dreigt te worden. Kosovo's BBP bedraagt 3 miljard dollar, wat per inwoner neerkomt op 2.500 dollar."

"Dergelijke uitspraken zijn ideologisch gedreven en onwaar. Als je enkel de cijfers van Vlaanderen neemt, zijn wij het Denemarken aan de Noordzee: ongeveer hetzelfde BBP, zowel in zijn totaliteit als per hoofd van de bevolking. Maar ook de Denen hebben aangekondigd te zullen sparen."

P.C.

Lees het volledige interview met Louis Verbeke deze week in Trends.

Trends ging met Louis Verbeke praten in het kader van een reeks interviews met bestuursvoorzitters van familie- en groeibedrijven. Verbeke is sinds 2006 voorzitter van het Gentse vastgoedbedrijf Group Maes. Verbeke vindt in het algemeen dat we te pessimistisch zijn over de economische prestaties van dit land: "We hebben in dit land gemiddeld rijke gezinnen, met netto-activa waar de Amerikanen of de Engelsen alleen maar kunnen van dromen. Wij hebben bedrijven die superconservatief gefinancierd zijn, met eigen middelen die tot 50 procent oplopen. Het echte negatieve punt is dat we een staat hebben die te diep in de schulden zit, niet functioneel en te duur is." Maar het belangrijkste volgens Verbeke is dat België zijn sociale systemen op orde heeft. "Als een land slecht scoort op onderwijs, heeft het dertig jaar nodig om die situatie om te draaien. Wel, het onderwijs in Vlaanderen behoort tot de allerbeste in de wereld. De punten waarop we slecht scoren zijn de hoge belastingdruk, de loonkosten, de overcomplexe regelgeving,... Maar dat zijn zaken die je, in principe, snel kunt veranderen. Maar als je je onderwijssysteem of de gezondheidszorg structureel moet veranderen, zoals de Verenigde Staten... daar ben je een hele tijd zoet mee, dat lukt niet in een handomdraai." Louis Verbeke noemt de uitspraak van VBO-voorzitter Thomas Leysen, dat België 'het Griekenland aan de Noordzee' dreigt te worden, dan ook volkomen onjuist. "Ik vond dat een zeer foute uitspraak, zeker op dat moment en komende uit de mond van een voorzitter van het VBO. In crisistijden moet men zijn woorden wikken en wegen. Even misplaatst was de uitspraak van Marc Eyskens dat een onafhankelijk Vlaanderen het Kosovo van West-Europa dreigt te worden. Kosovo's BBP bedraagt 3 miljard dollar, wat per inwoner neerkomt op 2.500 dollar." "Dergelijke uitspraken zijn ideologisch gedreven en onwaar. Als je enkel de cijfers van Vlaanderen neemt, zijn wij het Denemarken aan de Noordzee: ongeveer hetzelfde BBP, zowel in zijn totaliteit als per hoofd van de bevolking. Maar ook de Denen hebben aangekondigd te zullen sparen." P.C. Lees het volledige interview met Louis Verbeke deze week in Trends.