De Vlaamse regering heeft haar vooropgestelde begrotingsevenwicht ruim gehaald.

Vlaanderen sluit het begrotingsjaar 2012 af met een overschot van 241 miljoen euro, wat ongeveer overeenstemt met 1 procent van de totale begroting. Door dat overschot kan de Vlaamse overheidsschuld met 195 miljoen euro worden afgebouwd.

De Vlaamse schuld bedraagt nu 6,4 miljard euro, en is voor een groot deel het gevolg van de steun die Vlaanderen destijds gaf aan noodlijdende banken. KBC betaalt dit jaar een deel (1,7 miljard euro) terug van de 3,5 miljard euro Vlaamse steun die ze bij de bankencrisis mocht ontvangen.

Het overschot komt er 'ondanks' de tegenvallende economische groei. Door die lagere groei daalden de inkomsten met bijna 143 miljoen euro. Maar de administraties gaven minder uit dan voorzien, zodat die minderinkomsten ruim zijn gecompenseerd.

In totaal heeft de Vlaamse overheid 339 miljoen euro minder aangewend dan begroot. "Veel instanties hebben duidelijk zuiniger omgesprongen met hun middelen dan ze zelf ingeschat hadden bij de opmaak van de begroting", verklaarde minister van Begroting Muyters na de bekendmaking van de cijfers.

De Vlaamse regering voerde in februari vorig jaar een vervroegde begrotingscontrole door. Volgens Muyters heeft dat voor een "voorzichtige begrotingsmentaliteit" gezorgd. Toch blijven het moeilijke tijden en is euforie daarom niet aan de orde, aldus de minister. (Belga/BO)

De Vlaamse regering heeft haar vooropgestelde begrotingsevenwicht ruim gehaald.Vlaanderen sluit het begrotingsjaar 2012 af met een overschot van 241 miljoen euro, wat ongeveer overeenstemt met 1 procent van de totale begroting. Door dat overschot kan de Vlaamse overheidsschuld met 195 miljoen euro worden afgebouwd.De Vlaamse schuld bedraagt nu 6,4 miljard euro, en is voor een groot deel het gevolg van de steun die Vlaanderen destijds gaf aan noodlijdende banken. KBC betaalt dit jaar een deel (1,7 miljard euro) terug van de 3,5 miljard euro Vlaamse steun die ze bij de bankencrisis mocht ontvangen.Het overschot komt er 'ondanks' de tegenvallende economische groei. Door die lagere groei daalden de inkomsten met bijna 143 miljoen euro. Maar de administraties gaven minder uit dan voorzien, zodat die minderinkomsten ruim zijn gecompenseerd. In totaal heeft de Vlaamse overheid 339 miljoen euro minder aangewend dan begroot. "Veel instanties hebben duidelijk zuiniger omgesprongen met hun middelen dan ze zelf ingeschat hadden bij de opmaak van de begroting", verklaarde minister van Begroting Muyters na de bekendmaking van de cijfers. De Vlaamse regering voerde in februari vorig jaar een vervroegde begrotingscontrole door. Volgens Muyters heeft dat voor een "voorzichtige begrotingsmentaliteit" gezorgd. Toch blijven het moeilijke tijden en is euforie daarom niet aan de orde, aldus de minister. (Belga/BO)