De Vlaamse regering hoopt volgende week de laatste hand te kunnen leggen aan de cijfers van 2014. Dat lieten minister-president Geert Bourgeois en minister van Begroting Annemie Turtelboom weten aan het persagentschap Belga.

Eind vorig jaar waren er signalen dat de Vlaamse begroting voor 2014 afstevende op een tekort van 700 tot 800 miljoen euro. Vanuit de Vlaamse regering werd toen meteen gezegd dat het veel te vroeg was voor conclusies. Vandaag raakte bekend dat de Belgische begroting van 2014 opnieuw een tekort van meer dan 3 procent dreigt uit te komen. Vooral Entiteit II (de gemeenschappen, gewesten en lokale besturen) zouden zich niet aan het vooropgestelde begrotingstraject gehouden hebben.

Het tekort van alle deelstaten samen zou uitkomen op 1,8 miljard euro.

Hoe groot het aandeel van Vlaanderen daarin precies is, blijft voorlopig onduidelijk. Maar de regering-Bourgeois erkent intussen wel dat de begroting 2014 afstevent op een tekort. "Op basis van de gegevens waarover de administratie vandaag beschikt wijzen de uitvoeringscijfers van de begroting 2014 op een tekort", zeggen minister-president Bourgeois en minister Turtelboom in een gezamenlijke reactie. "De uitvoeringscijfers afgezet tegen de cijfers opgenomen in de aangepaste begroting 2014 vallen lager uit voor de gewestbelastingen. Het grootste verschil situeert zich momenteel bij de successierechten", luidt het.

Bourgeois en Turtelboom wijzen erop dat de cijfers die vandaag circuleren 'definitief noch stabiel' zijn. Dat komt onder meer 'door de substantiële uitbreiding van de consolidatieperimeter van de Vlaamse overheid'. "Een aantal instellingen zijn verplicht om nu voor het eerst in hetzelfde tijdskader als de Vlaamse overheid te rapporteren", luidt het.

De administratie verzamelt nu nog bijkomende informatie om de cijfers voor 2014 af te ronden. De regering hoopt zich dan binnen een week over de cijfers te kunnen buigen. (Belga/BO)

De Vlaamse regering hoopt volgende week de laatste hand te kunnen leggen aan de cijfers van 2014. Dat lieten minister-president Geert Bourgeois en minister van Begroting Annemie Turtelboom weten aan het persagentschap Belga. Eind vorig jaar waren er signalen dat de Vlaamse begroting voor 2014 afstevende op een tekort van 700 tot 800 miljoen euro. Vanuit de Vlaamse regering werd toen meteen gezegd dat het veel te vroeg was voor conclusies. Vandaag raakte bekend dat de Belgische begroting van 2014 opnieuw een tekort van meer dan 3 procent dreigt uit te komen. Vooral Entiteit II (de gemeenschappen, gewesten en lokale besturen) zouden zich niet aan het vooropgestelde begrotingstraject gehouden hebben. Het tekort van alle deelstaten samen zou uitkomen op 1,8 miljard euro. Hoe groot het aandeel van Vlaanderen daarin precies is, blijft voorlopig onduidelijk. Maar de regering-Bourgeois erkent intussen wel dat de begroting 2014 afstevent op een tekort. "Op basis van de gegevens waarover de administratie vandaag beschikt wijzen de uitvoeringscijfers van de begroting 2014 op een tekort", zeggen minister-president Bourgeois en minister Turtelboom in een gezamenlijke reactie. "De uitvoeringscijfers afgezet tegen de cijfers opgenomen in de aangepaste begroting 2014 vallen lager uit voor de gewestbelastingen. Het grootste verschil situeert zich momenteel bij de successierechten", luidt het. Bourgeois en Turtelboom wijzen erop dat de cijfers die vandaag circuleren 'definitief noch stabiel' zijn. Dat komt onder meer 'door de substantiële uitbreiding van de consolidatieperimeter van de Vlaamse overheid'. "Een aantal instellingen zijn verplicht om nu voor het eerst in hetzelfde tijdskader als de Vlaamse overheid te rapporteren", luidt het. De administratie verzamelt nu nog bijkomende informatie om de cijfers voor 2014 af te ronden. De regering hoopt zich dan binnen een week over de cijfers te kunnen buigen. (Belga/BO)