Belfius verlaagt de basisrente op zijn klassieke spaarboekje van 0,35 naar 0,25 procent. De getrouwheidspremie blijft stabiel op 0,15 procent. De staatsbank treedt daarmee in de voetsporen van concurrent KBC. Belfius biedt nu exact dezelfde vergoeding op het klassieke boekje als KBC. Die grootbank kondigde ruim een week geleden aan dat de rente op 1 augustus zou dalen tot een kwart procent.

Ook drie kleinere banken - Crelan, Beobank en DHB Bank - kwamen met het nieuws dat ze de basisrente en/of de premie op hun spaarrekeningen verlagen. De gewone spaarrekening bij Crelan en Beobank brengt voortaan evenveel op als bij Belfius en KBC, volgens Spaargids.be. DHB zit nog iets hoger met zijn tarieven.

Belfius verwijst in een persbericht naar "de historisch lage kortetermijnrente en de aanhoudend lage langetermijnrente op de financiële markten". De Belgische langetermijnrente zakte woensdag voor het eerst in de geschiedenis onder 1,5 procent.

Bijna twee maanden geleden nam de Europese Centrale Bank (ECB) een arsenaal aan maatregelen die de marktrente onder druk zette. De verlaging van haar richtinggevende rentetarief tot 0,15 procent was slechts een van die maatregelen. Economen verwachten dat de ECB nog meer goedkoop geld in het systeem zal pompen, als de economische motor in de eurozone sputtert. Woensdag bleek alvast dat de Belgische economie amper 0,1 procent was gegroeid in het tweede kwartaal, tegenover 0,4 procent in het eerste kwartaal. De Belgische bbp-cijfers zijn doorgaans een voorloper van de Europese cijfers.

Bovendien veroorzaken de geopolitieke spanningen in Oekraïne en het Midden-Oosten bijkomende ongerustheid. Vooral sancties tegen Rusland kunnen de Europese economie pijn doen.

I.D.W

Belfius verlaagt de basisrente op zijn klassieke spaarboekje van 0,35 naar 0,25 procent. De getrouwheidspremie blijft stabiel op 0,15 procent. De staatsbank treedt daarmee in de voetsporen van concurrent KBC. Belfius biedt nu exact dezelfde vergoeding op het klassieke boekje als KBC. Die grootbank kondigde ruim een week geleden aan dat de rente op 1 augustus zou dalen tot een kwart procent.Ook drie kleinere banken - Crelan, Beobank en DHB Bank - kwamen met het nieuws dat ze de basisrente en/of de premie op hun spaarrekeningen verlagen. De gewone spaarrekening bij Crelan en Beobank brengt voortaan evenveel op als bij Belfius en KBC, volgens Spaargids.be. DHB zit nog iets hoger met zijn tarieven.Belfius verwijst in een persbericht naar "de historisch lage kortetermijnrente en de aanhoudend lage langetermijnrente op de financiële markten". De Belgische langetermijnrente zakte woensdag voor het eerst in de geschiedenis onder 1,5 procent.Bijna twee maanden geleden nam de Europese Centrale Bank (ECB) een arsenaal aan maatregelen die de marktrente onder druk zette. De verlaging van haar richtinggevende rentetarief tot 0,15 procent was slechts een van die maatregelen. Economen verwachten dat de ECB nog meer goedkoop geld in het systeem zal pompen, als de economische motor in de eurozone sputtert. Woensdag bleek alvast dat de Belgische economie amper 0,1 procent was gegroeid in het tweede kwartaal, tegenover 0,4 procent in het eerste kwartaal. De Belgische bbp-cijfers zijn doorgaans een voorloper van de Europese cijfers. Bovendien veroorzaken de geopolitieke spanningen in Oekraïne en het Midden-Oosten bijkomende ongerustheid. Vooral sancties tegen Rusland kunnen de Europese economie pijn doen.I.D.W