"Dan zouden levensverzekeraars veel minder kampen met het probleem dat ze hun levensverzekeringscontracten tussendoor moeten herfinancieren. Bovendien zou het hen meteen veel minder kwetsbaar maken voor renteschommelingen", legt woordvoerder Wauthier Robyns uit.

Volgens de Belgische wet op de aanvullende pensioenen (WAP) zijn levensverzekeraars verplicht om rendementen te bieden van 3,25 procent op de bijdragen van de werkgever en 3,75 procent op de bijdragen van de werknemer. Dat wordt aartsmoeilijk aangezien de langetermijnrente rond 3 procent schommelt.

Groepsverzekeringscontracten lopen over een periode van 30 tot 40 jaar. De levensverzekeraars moeten de binnenlopende bijdragen dus geregeld herbeleggen in nieuwe financiële activa. Er zijn niet veel veilige obligaties die ook een looptijd van 30 tot 40 jaar hebben. Dat onevenwicht tussen activa en passiva is nu prangend.

"Er is ook overal vraag naar een degelijke langetermijnfinanciering van grote infrastructuurwerken", zegt Robyns. "Als de EIB langetermijneffecten zou uitgeven, en als de verzekeraars en andere institutionele beleggers daarop intekenen, is er meteen een oplossing voor het infrastructuurprobleem."

Eerder raakte al bekend dat Assuralia in overleg met de volgende federale regering wil sleutelen aan de modaliteiten van de WAP. De wettelijke gegarandeerde rendementen van 3,25 of 3,75 procent zouden worden verlaagd voor nieuwe contracten, of via een nieuw indexsysteem zouden ze gekoppeld worden aan de stand van de langetermijnrente.

C.D.C.

"Dan zouden levensverzekeraars veel minder kampen met het probleem dat ze hun levensverzekeringscontracten tussendoor moeten herfinancieren. Bovendien zou het hen meteen veel minder kwetsbaar maken voor renteschommelingen", legt woordvoerder Wauthier Robyns uit. Volgens de Belgische wet op de aanvullende pensioenen (WAP) zijn levensverzekeraars verplicht om rendementen te bieden van 3,25 procent op de bijdragen van de werkgever en 3,75 procent op de bijdragen van de werknemer. Dat wordt aartsmoeilijk aangezien de langetermijnrente rond 3 procent schommelt. Groepsverzekeringscontracten lopen over een periode van 30 tot 40 jaar. De levensverzekeraars moeten de binnenlopende bijdragen dus geregeld herbeleggen in nieuwe financiële activa. Er zijn niet veel veilige obligaties die ook een looptijd van 30 tot 40 jaar hebben. Dat onevenwicht tussen activa en passiva is nu prangend. "Er is ook overal vraag naar een degelijke langetermijnfinanciering van grote infrastructuurwerken", zegt Robyns. "Als de EIB langetermijneffecten zou uitgeven, en als de verzekeraars en andere institutionele beleggers daarop intekenen, is er meteen een oplossing voor het infrastructuurprobleem." Eerder raakte al bekend dat Assuralia in overleg met de volgende federale regering wil sleutelen aan de modaliteiten van de WAP. De wettelijke gegarandeerde rendementen van 3,25 of 3,75 procent zouden worden verlaagd voor nieuwe contracten, of via een nieuw indexsysteem zouden ze gekoppeld worden aan de stand van de langetermijnrente. C.D.C.