De beleggers in Europa gingen maandag niet alleen op zoek naar vertrouwen bij de econoom Monti, maar ook bij de Griekse technocraat Lucas Papademos, die de eer krijgt om het armlastige Griekenland op het goede spoor te krijgen.

De beursindexen in Europa gingen maandagmorgen na de openingsbel eensgezind hoger. De beurs van Parijs won 0,64 procent, die van Milan 1,59 procent. In Frankfurt, Londen en Madrid werd een winst geboekt van respectievelijk 0,66, 0,28 en 0,7 procent. Ook de Bel20 op Euronext Brussel won even na 10 uur 0,40 procent. Maar na ruim twee uur handel waren de meeste openingswinsten weggesmolten, waardoor het oorspronkelijk optimisme van de beleggers plaats maakte voor een meer afwachtende houding en tegen de slotbel resulteerde in pessimisme.

Italiaanse rente

De ontnuchtering kwam er kort voor de middag nadat de rente op Italiaanse staatsobligaties voor een termijn van vijf jaar tot 6,29 procent hoger klom. Bij de vorige veiling op 13 oktober was dat nog 5,32 procent. Italië bengelde vorige week, als derde economie van Europa, boven de afgrond met een langetermijnrente - op obligaties van tien jaar - die boven de symbolische grens van 7 procent piekte. Met een rente van die omvang wordt het voor een land een zogoed als onmogelijke opdracht om zich te financieren via de financiële markten.

Belgische rente

Maandag blijft de Belgische rente aanvankelijk buiten de gevarenzone, en daalt de rente zelfs even ondanks een begrotingsakkoord dat maar niet afgerond raakt. Aftredend premier Leterme besliste uiteindelijk dat de regering van lopende zaken dan maar zelf een 'tijdelijke' begroting gaat opstellen. Maandagnamiddag krijgen de markten evenwel lucht van het gebrek aan Belgische daadkracht, en klimt de rente die ons land moet betalen op staatsobligaties voor een periode van tien jaar met 13 basispunten tot 4,54 procent. Tegelijk noteert de Duitse rente 8 basispunten lager tot 1,80 procent.

Rode cijfers

Op het einde van de eerste handelsdag blijkt het vertrouwen weer helemaal zoek op de Europese beursvloer. Milaan sluit 1,99 procent lager, Frankfurt noteert 1,19 procent in de min, Madrid klopt af op -2,15 procent en Amsterdam op -1,36 procent. De Bel20 op Euronext Brussel boekt 1,57 procent verlies. KBC is wel de enige financial in Brussel die in het rood staat. De bank-verzekeraar verliest 2,28 procent tot 13,53 euro. Dexia en verzekeraar Ageas winnen respectievelijk 0,74 en 1,03 procent.

Azië

De Aziatische beurzen waren maandag de enige die Mario Monti, de opvolger van de verguisde Berlusconi, en zijn Griekse lotgenoot Papademos dankten met positieve cijfers. De Nikkei-index in Tokio sloot 1,05 procent in het groen. (BO)

De beleggers in Europa gingen maandag niet alleen op zoek naar vertrouwen bij de econoom Monti, maar ook bij de Griekse technocraat Lucas Papademos, die de eer krijgt om het armlastige Griekenland op het goede spoor te krijgen. De beursindexen in Europa gingen maandagmorgen na de openingsbel eensgezind hoger. De beurs van Parijs won 0,64 procent, die van Milan 1,59 procent. In Frankfurt, Londen en Madrid werd een winst geboekt van respectievelijk 0,66, 0,28 en 0,7 procent. Ook de Bel20 op Euronext Brussel won even na 10 uur 0,40 procent. Maar na ruim twee uur handel waren de meeste openingswinsten weggesmolten, waardoor het oorspronkelijk optimisme van de beleggers plaats maakte voor een meer afwachtende houding en tegen de slotbel resulteerde in pessimisme. Italiaanse renteDe ontnuchtering kwam er kort voor de middag nadat de rente op Italiaanse staatsobligaties voor een termijn van vijf jaar tot 6,29 procent hoger klom. Bij de vorige veiling op 13 oktober was dat nog 5,32 procent. Italië bengelde vorige week, als derde economie van Europa, boven de afgrond met een langetermijnrente - op obligaties van tien jaar - die boven de symbolische grens van 7 procent piekte. Met een rente van die omvang wordt het voor een land een zogoed als onmogelijke opdracht om zich te financieren via de financiële markten. Belgische renteMaandag blijft de Belgische rente aanvankelijk buiten de gevarenzone, en daalt de rente zelfs even ondanks een begrotingsakkoord dat maar niet afgerond raakt. Aftredend premier Leterme besliste uiteindelijk dat de regering van lopende zaken dan maar zelf een 'tijdelijke' begroting gaat opstellen. Maandagnamiddag krijgen de markten evenwel lucht van het gebrek aan Belgische daadkracht, en klimt de rente die ons land moet betalen op staatsobligaties voor een periode van tien jaar met 13 basispunten tot 4,54 procent. Tegelijk noteert de Duitse rente 8 basispunten lager tot 1,80 procent. Rode cijfersOp het einde van de eerste handelsdag blijkt het vertrouwen weer helemaal zoek op de Europese beursvloer. Milaan sluit 1,99 procent lager, Frankfurt noteert 1,19 procent in de min, Madrid klopt af op -2,15 procent en Amsterdam op -1,36 procent. De Bel20 op Euronext Brussel boekt 1,57 procent verlies. KBC is wel de enige financial in Brussel die in het rood staat. De bank-verzekeraar verliest 2,28 procent tot 13,53 euro. Dexia en verzekeraar Ageas winnen respectievelijk 0,74 en 1,03 procent.AziëDe Aziatische beurzen waren maandag de enige die Mario Monti, de opvolger van de verguisde Berlusconi, en zijn Griekse lotgenoot Papademos dankten met positieve cijfers. De Nikkei-index in Tokio sloot 1,05 procent in het groen. (BO)