Het vertrouwen van beleggers en analisten in de Duitse economie ligt in mei op nagenoeg hetzelfde peil als een maand eerder. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksinstituut ZEW uit Mannheim.

De ZEW- index, die het vertrouwen in de grootste economie van de eurozone peilt, klokt in mei af op 36,4 tegenover 36,3 in april. Economen hadden op een gemiddelde toename tot 40 gerekend.

Problemen in de eurozone

Stabilisering is niet echt goed nieuws, want in april was het vertrouwen sterk teruggevallen na een opleving in de eerste maanden van dit jaar. Dat het vertrouwen in de Duitse economie niet heropleeft, is volgens ZEW in de eerste plaats te wijten aan de problemen in de andere lidstaten van de eurozone.

Positieve berichten over Duitse economie

Over de Duitse economie waren de afgelopen weken vooral positieve berichten te horen, aldus de onderzoekers. Zo bleek dat de industriële productie en de orders voor fabrieken in Duitsland in maart sterker zijn toegenomen dan verwacht, terwijl de werkloosheid nog steeds op ongeveer het laagste peil van de afgelopen 20 jaar ligt.

Renteverlaging

"Ondanks de overwegend positieve economische cijfers voor de Duitse economie blijft de ZEW-indicator op het niveau van de vorige maand steken," zei ZEW -oorzitter Clemens Fuest in een toelichting. "Dat kan te wijten zijn aan de aanhoudend slechte economische situatie in de eurozone, wat ook tot uiting kwam in het beluit van de ECB om de rente te verlagen".

Eerder deze maand besliste de Europese Centrale Bank om de basisrente van 0,75 procent tot een laagterecord van 0,5 procent te verlagen. De ECB houdt er rekning mee dat de economie in de eurozone dit jaar met 0,5 procent krimt, terwijl de De Bundesbank mikt op 0,4 procent groei voor Duitsland.

'Duitse economie blijft weerbaar'

Econoom Carsten Brzeski van ING wijst erop dat de graadmeter van ZEW op dit moment nog steeds boven het historisch gemiddelde noteert. Volgens hem staat de Duitse economie er in principe goed voor: "De laatste jaren kende de Duitse economie vaak een langzame start. Dat was in bepaalde gevallen het gevolg van de eurocrisis, in andere gevallen speelden de ongunstige weersomstandigheden het bedrijfsleven parten. Uiteindelijk kreeg Duitsland de problemen steeds onder controle." Breszki maakt zich sterk dat de Duitse economie ook dit jaar voldoende weerbaar blijft. (Belga/Bloomberg/BO)

Het vertrouwen van beleggers en analisten in de Duitse economie ligt in mei op nagenoeg hetzelfde peil als een maand eerder. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksinstituut ZEW uit Mannheim.De ZEW- index, die het vertrouwen in de grootste economie van de eurozone peilt, klokt in mei af op 36,4 tegenover 36,3 in april. Economen hadden op een gemiddelde toename tot 40 gerekend. Problemen in de eurozoneStabilisering is niet echt goed nieuws, want in april was het vertrouwen sterk teruggevallen na een opleving in de eerste maanden van dit jaar. Dat het vertrouwen in de Duitse economie niet heropleeft, is volgens ZEW in de eerste plaats te wijten aan de problemen in de andere lidstaten van de eurozone. Positieve berichten over Duitse economieOver de Duitse economie waren de afgelopen weken vooral positieve berichten te horen, aldus de onderzoekers. Zo bleek dat de industriële productie en de orders voor fabrieken in Duitsland in maart sterker zijn toegenomen dan verwacht, terwijl de werkloosheid nog steeds op ongeveer het laagste peil van de afgelopen 20 jaar ligt. Renteverlaging"Ondanks de overwegend positieve economische cijfers voor de Duitse economie blijft de ZEW-indicator op het niveau van de vorige maand steken," zei ZEW -oorzitter Clemens Fuest in een toelichting. "Dat kan te wijten zijn aan de aanhoudend slechte economische situatie in de eurozone, wat ook tot uiting kwam in het beluit van de ECB om de rente te verlagen". Eerder deze maand besliste de Europese Centrale Bank om de basisrente van 0,75 procent tot een laagterecord van 0,5 procent te verlagen. De ECB houdt er rekning mee dat de economie in de eurozone dit jaar met 0,5 procent krimt, terwijl de De Bundesbank mikt op 0,4 procent groei voor Duitsland. 'Duitse economie blijft weerbaar'Econoom Carsten Brzeski van ING wijst erop dat de graadmeter van ZEW op dit moment nog steeds boven het historisch gemiddelde noteert. Volgens hem staat de Duitse economie er in principe goed voor: "De laatste jaren kende de Duitse economie vaak een langzame start. Dat was in bepaalde gevallen het gevolg van de eurocrisis, in andere gevallen speelden de ongunstige weersomstandigheden het bedrijfsleven parten. Uiteindelijk kreeg Duitsland de problemen steeds onder controle." Breszki maakt zich sterk dat de Duitse economie ook dit jaar voldoende weerbaar blijft. (Belga/Bloomberg/BO)