De regering-Di Rupo bestudeert de verkoop van een deel van haar belang in de Franse bank BNP Paribas. Dat gebeurt om de schuldgraad dit jaar onder 100 procent van het bruto binnenlands product (bbp) te brengen. Naast dat voorkeursscenario houdt ze nog andere pistes achter de hand, schrijft De Tijd.

De federale regering is volop bezig met de begrotingscontrole 2013. Tegen eind deze week moet ze Europa laten weten hoe ze haar engagementen zal nakomen. Een van die engagementen is dat de schuldgraad eind dit jaar onder de symbolisch belangrijke grens van 100 procent moet uitkomen. Daarvoor is nog een inspanning nodig.

De schuldgraad wordt geraamd op 100,5 procent van het bbp. Om onder 100 procent te komen, moet bijna 2 miljard euro aan participaties worden verkocht. Met de verkoop van een deeltje van BNP Paribas lukt dat. De Belgische staat heeft sinds de gedeeltelijke verkoop van Fortis Bank een belang van 10,3 procent in de Franse bank en is de grootste aandeelhouder. Als de regering beslist iets meer dan 3 procent te verkopen, kan dat tegen de koers van dinsdag 2 miljard euro opbrengen.

Makkelijkste piste

In ruim anderhalf jaar is de koers van de Franse bank verdubbeld. Begin 2012 noteerde BNP Paribas rond 25 euro, dinsdag sloot het op 50,42 euro. In regeringskringen is te horen dat het aandeel niet ver van een break-even zit, waarbij de staat geen verlies boekt op de investering. De verkoop van BNP Paribas is in de korte tijdspanne die rest de makkelijkste piste. (Belga/SD)

De regering-Di Rupo bestudeert de verkoop van een deel van haar belang in de Franse bank BNP Paribas. Dat gebeurt om de schuldgraad dit jaar onder 100 procent van het bruto binnenlands product (bbp) te brengen. Naast dat voorkeursscenario houdt ze nog andere pistes achter de hand, schrijft De Tijd. De federale regering is volop bezig met de begrotingscontrole 2013. Tegen eind deze week moet ze Europa laten weten hoe ze haar engagementen zal nakomen. Een van die engagementen is dat de schuldgraad eind dit jaar onder de symbolisch belangrijke grens van 100 procent moet uitkomen. Daarvoor is nog een inspanning nodig. De schuldgraad wordt geraamd op 100,5 procent van het bbp. Om onder 100 procent te komen, moet bijna 2 miljard euro aan participaties worden verkocht. Met de verkoop van een deeltje van BNP Paribas lukt dat. De Belgische staat heeft sinds de gedeeltelijke verkoop van Fortis Bank een belang van 10,3 procent in de Franse bank en is de grootste aandeelhouder. Als de regering beslist iets meer dan 3 procent te verkopen, kan dat tegen de koers van dinsdag 2 miljard euro opbrengen.Makkelijkste pisteIn ruim anderhalf jaar is de koers van de Franse bank verdubbeld. Begin 2012 noteerde BNP Paribas rond 25 euro, dinsdag sloot het op 50,42 euro. In regeringskringen is te horen dat het aandeel niet ver van een break-even zit, waarbij de staat geen verlies boekt op de investering. De verkoop van BNP Paribas is in de korte tijdspanne die rest de makkelijkste piste. (Belga/SD)