Vanackere wil papieren belastingaangifte verder terugdringen

© Belga

De minister van Financiën promoot het gebruik van Tax-on-web.

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) wil het aantal biljetten dit jaar verder terugbrengen tot 1,85 miljoen. Dat zei hij bij de voorstelling van de aangifte voor personenbelasting editie 2012.

Eenvoudige aangifte

Vorig jaar werd 724.019 vereenvoudigde aangiften verstuurd, waarbij personen met een voorspelbaar inkomen een voorstel krijgen toegestuurd waarmee ze al dan niet akkoord kunnen gaan. 87,08 procent van de ontvangers aanvaardde de aanslag.

Vanackere: “In 2012 willen we dat verdubbelen tot 1.464.065 aangiften”.

Taks-on-web

Ook Tax-on-web, het elektronische aanslagbiljet, blijft aan populariteit winnen, met 3.193.491 gebruikers in 2011.

“De papieren aangifte zal niet onmiddellijk verdwijnen,” aldus Vanackere, “maar we rekenen erop dat steeds meer gebruikers het voordeel van de elektronische systemen zullen inzien, zodat we op termijn de papierstapel nog verder kunnen terugdringen.”

Sneller Aangenaam gevolg van de digitalisering is dat de behandeling sneller verloopt. In 2011 kregen al iets meer dan 5 miljoen personen voor december een terugstorting of een verzoek tot bijbetalen. In 2012 moet dat 5,4 miljoen zijn, op een totaal van ongeveer 6 miljoen.

De aangifte zelf ondergaat dit jaar geen ingrijpende wijzigingen. Er verdwijnen enkele rubrieken, onder meer voor de aftrek van waterverwarming op zonne-energie, en er zijn enkele nieuwe posten, voor bijvoorbeeld de werkbonus. (Belga/KVDA)

Deadline

Wie gebruik maakt van de papieren aangifte heeft dit jaar tijd tot 28 juni (30 juni is een zaterdag). Afgifte in een lokaal kantoor is nog steeds mogelijk, maar Financiën moedigt de belastingbetalers aan hun biljet rechtstreeks naar de centra in Gent of Namen te sturen.

Tax-on-web is beschikbaar vanaf vandaag/dinsdag en moet ten laatste worden ingevuld op 17 juli (of 31 oktober in het geval van indiening door een mandataris).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content