De recentste uitgifte van de staatsbon heeft 12,7 miljoen euro opgebracht. Een dieptepunt.

Volgens de cijfers van het Agentschap van de Schuld bracht de staatsbon met een termijn van vijf jaar - met een brutorendement van 1 procent - 4 miljoen euro op. Voor de staatsbon met een looptijd van acht jaar - met een brutorendement van 1,85 procent - werd in totaal 8,7 miljoen euro neergeteld.

De oorzaak voor het gebrek aan succes ligt uiteraard bij de povere rente. Van het brutorendement wordt bovendien nog eens 25 procent roerende voorheffing afgeroomd. Dat was overigens ook al het geval bij de vorige flop in december 2012, toen de staatsbons slechts 14,4 miljoen euro opleverden.

Beide geflopte uitgiftes staan in schril contrast met het succes van de zogenaamde Leterme-bons van eind 2011, waarop voor 5,7 miljard euro werd ingetekend. De staatsbon op acht jaar kreeg toen een rente van 4,20 procent én een voordeeltarief van slechts 15 procent roerende voorheffing.

Toch hebben nog zowat 600 beleggers ingetekend op de eerste magere bons van dit jaar.

Het gaat om de laagste opbrengst ooit, bevestigt Jean Deboutte van het Agentschap van de Schuld. Het Agentschap houdt niettemin vast aan de uitgifte van de staatsbon, een financieel product bestemd voor de particulier. "De crisis heeft ons geleerd dat het belangrijk is om een zo breed mogelijke portefeuille te hebben. Bovendien kent de staatsbon een grote naamsbekendheid", aldus de directeur strategie. (Belga/BO)

De recentste uitgifte van de staatsbon heeft 12,7 miljoen euro opgebracht. Een dieptepunt. Volgens de cijfers van het Agentschap van de Schuld bracht de staatsbon met een termijn van vijf jaar - met een brutorendement van 1 procent - 4 miljoen euro op. Voor de staatsbon met een looptijd van acht jaar - met een brutorendement van 1,85 procent - werd in totaal 8,7 miljoen euro neergeteld. De oorzaak voor het gebrek aan succes ligt uiteraard bij de povere rente. Van het brutorendement wordt bovendien nog eens 25 procent roerende voorheffing afgeroomd. Dat was overigens ook al het geval bij de vorige flop in december 2012, toen de staatsbons slechts 14,4 miljoen euro opleverden.Beide geflopte uitgiftes staan in schril contrast met het succes van de zogenaamde Leterme-bons van eind 2011, waarop voor 5,7 miljard euro werd ingetekend. De staatsbon op acht jaar kreeg toen een rente van 4,20 procent én een voordeeltarief van slechts 15 procent roerende voorheffing.Toch hebben nog zowat 600 beleggers ingetekend op de eerste magere bons van dit jaar.Het gaat om de laagste opbrengst ooit, bevestigt Jean Deboutte van het Agentschap van de Schuld. Het Agentschap houdt niettemin vast aan de uitgifte van de staatsbon, een financieel product bestemd voor de particulier. "De crisis heeft ons geleerd dat het belangrijk is om een zo breed mogelijke portefeuille te hebben. Bovendien kent de staatsbon een grote naamsbekendheid", aldus de directeur strategie. (Belga/BO)