Trichet had het over "sterke waakzaamheid" (strong vigilance) tegenover de oplopende inflatie. Die waarschuwing staat traditioneel garant voor het optrekken van de rente.

De ECB-voorzitter wees er in zijn toespraak op dat er "een aanhoudende opwaartse druk bestaat op de inflatie". Ook analisten rekenen erop dat de rente volgende maand verhoogd wordt. De inflatie in de eurozone bedraagt op dit moment 2,7 procent. De ECB houdt rekening met een inflatiecijfer dat schommelt tussen 2,5 en 2,7 procent in 2011 en tussen 1,1 en 2.3 procent in 2012. Het streefcijfer ligt net onder de 2 procent.

De vorige renteverhoging van 1 tot 1,25 procent - die dateert van april - had tot doel de oplopende inflatie af te remmen. De rente stond ruim twee jaar op 1 procent. Verwacht wordt dat die tegen oktober opgetrokken wordt tot 1,75 procent.

De ECB heeft donderdag ook haar groeivooruitzichten voor de eurozone opwaarts bijgesteld. In 2011 zou het bbp stijgen tot 1,9 procent tegenover een eerder geraamde 1,7 procent. Voor 2012 wordt een toename met 1,7 procent verwacht.

Banken die kampen met ontoereikende liquiditeiten kunnen de komende drie maanden onbeperkt geld blijven lenen bij de Europese Centrale Bank.

Donderdag liet ook de Bank of England de rente - zoals verwacht - ongewijzigd.

Meer uitleg vindt u in de toelichting van Trichet

Trichet had het over "sterke waakzaamheid" (strong vigilance) tegenover de oplopende inflatie. Die waarschuwing staat traditioneel garant voor het optrekken van de rente. De ECB-voorzitter wees er in zijn toespraak op dat er "een aanhoudende opwaartse druk bestaat op de inflatie". Ook analisten rekenen erop dat de rente volgende maand verhoogd wordt. De inflatie in de eurozone bedraagt op dit moment 2,7 procent. De ECB houdt rekening met een inflatiecijfer dat schommelt tussen 2,5 en 2,7 procent in 2011 en tussen 1,1 en 2.3 procent in 2012. Het streefcijfer ligt net onder de 2 procent. De vorige renteverhoging van 1 tot 1,25 procent - die dateert van april - had tot doel de oplopende inflatie af te remmen. De rente stond ruim twee jaar op 1 procent. Verwacht wordt dat die tegen oktober opgetrokken wordt tot 1,75 procent. De ECB heeft donderdag ook haar groeivooruitzichten voor de eurozone opwaarts bijgesteld. In 2011 zou het bbp stijgen tot 1,9 procent tegenover een eerder geraamde 1,7 procent. Voor 2012 wordt een toename met 1,7 procent verwacht. Banken die kampen met ontoereikende liquiditeiten kunnen de komende drie maanden onbeperkt geld blijven lenen bij de Europese Centrale Bank.Donderdag liet ook de Bank of England de rente - zoals verwacht - ongewijzigd.Meer uitleg vindt u in de toelichting van Trichet