De tarieven van spoorwegmaatschappij NMBS stijgen vanaf 1 februari 2016 met gemiddeld 1,21 procent, 'om gelijke tred te houden met de algemene stijging van de kosten'. Het is de eerste stijging sinds 2014, meldt de NMBS vrijdag.

Inflatie

In februari van dit jaar sleutelde de NMBS niet aan de tarieven, wat vooral te maken had met de geringe inflatie toen, verduidelijkt NMBS-woordvoerder Bart Crols. Nu de inflatie toeneemt, besliste de raad van bestuur om ook de treintarieven aan te passen.

Studenten betalen meer

De opvallendste stijging is er voor de Campuskaart (een tienrittenkaart voor studenten), die 3,31 procent duurder wordt. Volgens de NMBS is de stijging nodig 'om de prijs van dit product opnieuw in evenwicht te brengen met de prijzen uit hetzelfde segment'.

Key Card

Een standaardbiljet wordt vanaf 1 februari 1,1 procent duurder. De minimumprijs voor zo'n biljet gaat van 2 naar 2,10 euro. In lijn daarmee stijgt de prijs van een Key Card (voor tien korte ritten) naar 21 euro.

Abonnementen

Abonnementen worden gemiddeld 1,4 procent duurder.

Populaire producten worden niet duurder

De NMBS benadrukt dat 'de prijs van de meest populaire producten ongewijzigd blijft'. Het gaat bijvoorbeeld over de Go Pass, het seniorenbiljet en de Rail Pass. "Dat betekent dat voor deze producten de tarieven twee jaar ongewijzigd blijven", benadrukt Crols.

Dat de spoorwegmaatschappij nieuwe tarieven aankondigt, betekent niet dat de vraag om variabele tarieven (met bijvoorbeeld verschillende ticketprijzen in dal- en piekuren) op de lange baan geschoven worden. "Dat zijn twee verschillende discussies", duidt Crols. "De aangekondigde tariefverhoging is een toepassing van de huidige beheersovereenkomst, terwijl de vraag naar tariefvrijheid kadert in de onderhandelingen over een nieuwe beheersovereenkomst. Die zullen in de eerste maanden van 2016 hun beslag krijgen."

Het zal dus afhangen van de inhoud van die nieuwe beheersovereenkomst of en wanneer er flexibele tarieven kunnen komen bij het spoor.

De NMBS-tarieven vanaf februari 2016

  • Treinkaarten (abonnementen): de prijsstijging voor treinkaarten (trajecttreinkaarten, schooltreinkaarten, halftijdse treinkaarten en de formule Railease) bedraagt 1,41 procent.
  • Campuskaart : de prijs stijgt met 3,31 procent om de prijs van dit product opnieuw in evenwicht te brengen met de prijzen uit hetzelfde segment.
  • Standaardbiljet: gemiddelde prijsstijging van 1,10 procent. De minimumprijs (traject 1-7 km) van het standaardbiljet wordt 2,1 euro (stijging met 0,10 euro) voor tweede klas en 3,2 euro (stijging met 0,20 euro) voor eerste klas. Key Card: Biljet voor 10 korte trajecten: biljetprijs stijgt van 20 naar 21 euro (de eenheidsprijs stijgt om deze in overeenstemming te brengen met minimumprijs standaardbiljet).

Voor de meest populaire producten blijven de prijzen ongewijzigd:

  • Go Pass 1: 6,00 euro voor een enkele rit in 2de klas Seniorenbiljet: 6,00 euro per rit heen-en-weer in 2de klas (13 euro in 1ste klas)
  • Rail Pass: 76,00 euro voor 10 enkele ritten in 2de klas, 117,00 euro in 1ste klas
  • Go Pass 10: 51euro voor 10 enkele reizen in 2de klas voor jongeren onder de 26 jaar
De tarieven van spoorwegmaatschappij NMBS stijgen vanaf 1 februari 2016 met gemiddeld 1,21 procent, 'om gelijke tred te houden met de algemene stijging van de kosten'. Het is de eerste stijging sinds 2014, meldt de NMBS vrijdag. In februari van dit jaar sleutelde de NMBS niet aan de tarieven, wat vooral te maken had met de geringe inflatie toen, verduidelijkt NMBS-woordvoerder Bart Crols. Nu de inflatie toeneemt, besliste de raad van bestuur om ook de treintarieven aan te passen. De opvallendste stijging is er voor de Campuskaart (een tienrittenkaart voor studenten), die 3,31 procent duurder wordt. Volgens de NMBS is de stijging nodig 'om de prijs van dit product opnieuw in evenwicht te brengen met de prijzen uit hetzelfde segment'. Een standaardbiljet wordt vanaf 1 februari 1,1 procent duurder. De minimumprijs voor zo'n biljet gaat van 2 naar 2,10 euro. In lijn daarmee stijgt de prijs van een Key Card (voor tien korte ritten) naar 21 euro. Abonnementen worden gemiddeld 1,4 procent duurder. De NMBS benadrukt dat 'de prijs van de meest populaire producten ongewijzigd blijft'. Het gaat bijvoorbeeld over de Go Pass, het seniorenbiljet en de Rail Pass. "Dat betekent dat voor deze producten de tarieven twee jaar ongewijzigd blijven", benadrukt Crols. Dat de spoorwegmaatschappij nieuwe tarieven aankondigt, betekent niet dat de vraag om variabele tarieven (met bijvoorbeeld verschillende ticketprijzen in dal- en piekuren) op de lange baan geschoven worden. "Dat zijn twee verschillende discussies", duidt Crols. "De aangekondigde tariefverhoging is een toepassing van de huidige beheersovereenkomst, terwijl de vraag naar tariefvrijheid kadert in de onderhandelingen over een nieuwe beheersovereenkomst. Die zullen in de eerste maanden van 2016 hun beslag krijgen." Het zal dus afhangen van de inhoud van die nieuwe beheersovereenkomst of en wanneer er flexibele tarieven kunnen komen bij het spoor.