De markrente staat op een historisch dieptepunt. In principe is dat goed nieuws voor wie nu een woonkrediet wil afsluiten of een lopend woonkrediet wil herfinancieren. Toch merken we dat de banken de verlaging van de rente niet doortrekken naar de woonkredieten die ze toestaan. Ze nemen dus een hogere winstmarge.

Hoe maximaal profiteren?

Ondanks het feit dat de banken niet de laagste rentes toepassen, zijn er manieren om toch een lagere rentevoet te krijgen voor nieuwe woonkredieten. John Romain, bestuurder van Immotheker, waarschuwt dat het niet altijd een goed idee is in te gaan op de verplichtingen die de banken opleggen om een korting op de geafficheerde rentevoet te krijgen. U riskeert dan een duurdere brandverzekering of schuldsaldoverzekering te moeten afsluiten in ruil voor een verlaging van de rentevoet op uw woonkrediet. De kortingen die de banken toestaan, winnen ze dan volledig terug via die duurdere verzekeringen. U betaalt uiteindelijk meer dan zonder de korting. Niet ideaal dus.

Elke bankier heeft zijn eigen kortingpolitiek, naargelang het risicoprofiel van de klant en de verplichtingen - lees: bijkomende producten afnemen - die de klant op zich neemt.

Een tarief is eveneens sterk afhankelijk van uw risicoprofiel: welk risico neemt de bank door u een krediet te geven? De voornaamste zijn de verhouding van het leenbedrag tegenover de verkoopwaarde van het onroerend goed, de verhouding inkomen/maandlast, uw werkzekerheid enzovoort. Hoe minder risico, hoe groter de kans op een korting.

Het kan nooit kwaad tarieven van verschillende banken te vergelijken. Diversificatie is een van de hoekstenen van een gezonde financiële strategie. Door uw middelen te spreiden over diverse financiële instellingen verkleint u de kans op ernstige financiële schade. Dat staat natuurlijk haaks op het bank-verzekeringsmodel dat meeste banken vandaag voorstaan. Het is echter belangrijk dat uw belangen op een onafhankelijke manier worden gediend.

Herfinanciering

Het is nu niet alleen een interessant moment om een nieuw woonkrediet af te sluiten, maar ook om een lopende lening te herfinancieren. Bij een herfinanciering moet u wel rekening houden met bijkomende kosten, zoals de betaling van een wederbeleggingsvergoeding (gelijk aan driemaal de intresten op het openstaande kapitaal). Als u van bank verandert voor een herfinanciering, dan moet u opnieuw naar de notaris en betaalt u de kosten van een nieuwe hypotheek. Het verschil tussen de nieuwe rentevoet en de rentevoet op uw lopende lening zal dan ook groter moeten zijn. Herfinanciert u bij een andere bank, dan moet het renteverschil minstens 1 procentpunt zijn. Een herfinanciering is des te interessanter als u uw lopend woonkrediet nog lang moet terugbetalen en indien u nog een groot kredietbedrag moet terugbetalen.

Het volledige artikel leest u in Trends van 28 augustus 2014.

De markrente staat op een historisch dieptepunt. In principe is dat goed nieuws voor wie nu een woonkrediet wil afsluiten of een lopend woonkrediet wil herfinancieren. Toch merken we dat de banken de verlaging van de rente niet doortrekken naar de woonkredieten die ze toestaan. Ze nemen dus een hogere winstmarge. Ondanks het feit dat de banken niet de laagste rentes toepassen, zijn er manieren om toch een lagere rentevoet te krijgen voor nieuwe woonkredieten. John Romain, bestuurder van Immotheker, waarschuwt dat het niet altijd een goed idee is in te gaan op de verplichtingen die de banken opleggen om een korting op de geafficheerde rentevoet te krijgen. U riskeert dan een duurdere brandverzekering of schuldsaldoverzekering te moeten afsluiten in ruil voor een verlaging van de rentevoet op uw woonkrediet. De kortingen die de banken toestaan, winnen ze dan volledig terug via die duurdere verzekeringen. U betaalt uiteindelijk meer dan zonder de korting. Niet ideaal dus. Elke bankier heeft zijn eigen kortingpolitiek, naargelang het risicoprofiel van de klant en de verplichtingen - lees: bijkomende producten afnemen - die de klant op zich neemt.Een tarief is eveneens sterk afhankelijk van uw risicoprofiel: welk risico neemt de bank door u een krediet te geven? De voornaamste zijn de verhouding van het leenbedrag tegenover de verkoopwaarde van het onroerend goed, de verhouding inkomen/maandlast, uw werkzekerheid enzovoort. Hoe minder risico, hoe groter de kans op een korting.Het kan nooit kwaad tarieven van verschillende banken te vergelijken. Diversificatie is een van de hoekstenen van een gezonde financiële strategie. Door uw middelen te spreiden over diverse financiële instellingen verkleint u de kans op ernstige financiële schade. Dat staat natuurlijk haaks op het bank-verzekeringsmodel dat meeste banken vandaag voorstaan. Het is echter belangrijk dat uw belangen op een onafhankelijke manier worden gediend.Het is nu niet alleen een interessant moment om een nieuw woonkrediet af te sluiten, maar ook om een lopende lening te herfinancieren. Bij een herfinanciering moet u wel rekening houden met bijkomende kosten, zoals de betaling van een wederbeleggingsvergoeding (gelijk aan driemaal de intresten op het openstaande kapitaal). Als u van bank verandert voor een herfinanciering, dan moet u opnieuw naar de notaris en betaalt u de kosten van een nieuwe hypotheek. Het verschil tussen de nieuwe rentevoet en de rentevoet op uw lopende lening zal dan ook groter moeten zijn. Herfinanciert u bij een andere bank, dan moet het renteverschil minstens 1 procentpunt zijn. Een herfinanciering is des te interessanter als u uw lopend woonkrediet nog lang moet terugbetalen en indien u nog een groot kredietbedrag moet terugbetalen.Het volledige artikel leest u in Trends van 28 augustus 2014.