Twee weken geleden koos de ministerraad voor een uitdoofscenario om de de muntjes van één en twee eurocent geleidelijk de wereld uit te helpen. Daarbij zouden handelaars de totaalbedragen van kassaticketskunnen afronden op 5 cent. Die afronding zou evenwel niet gelden voor elektronische betalingen.

Volgens handelsfederatie Comeos zullen klanten aan de kassa cash betalen wanneer ze een afronding naar beneden kunnen krijgen, in het geval hun totaalbedrag bijvoorbeeld eindigt op 1, 2, 6 of 7 cent. Als de consument wordt geconfronteerd met een afronding naar boven, zou hij bijgevolg opteren voor een elektronische afrekening.

Comeos geeft een voorbeeld: een klant met een kasticket van 100,02 euro, zal kiezen voor cash betaling - en dus dankzij de afronding twee cent winnen. Een kasticket van 99,98 euro kan dan beter elektronisch betaald worden, want er mag niet afgerond worden.

"Indien alle klanten de voor hen gunstigste regeling kiezen, trekt de handelaar telkens aan het kortste eind", beslusit Dominique Michel, de gedelegeerd bestuurder van Comeos, in een persbericht. "Twee cent lijkt natuurlijk bijzonder weinig, maar als je het jaarlijks miljoenen keren aan miljoenen klanten moet geven, tikt het méér dan aardig aan".

Comeos raamt het verlies voor de sector als gevolg van de afrondingen op jaarbasis op anderhalf miljoen euro. Volgens de handelsfederatie zullen de supermarkten de maatregel niet toepassen, tenzij er nog aanpassingen worden doorgevoerd. Dat blijkt althans uit een rondvraag van Comeos bij haar leden.

Aanvankelijk zou de afronding gelden voor alle betalingen, maar de ministerraad raakte het eind maart eens over de mogelijkheid voor handelaars om bij cash betalingen af te ronden. (BO)

Twee weken geleden koos de ministerraad voor een uitdoofscenario om de de muntjes van één en twee eurocent geleidelijk de wereld uit te helpen. Daarbij zouden handelaars de totaalbedragen van kassaticketskunnen afronden op 5 cent. Die afronding zou evenwel niet gelden voor elektronische betalingen.Volgens handelsfederatie Comeos zullen klanten aan de kassa cash betalen wanneer ze een afronding naar beneden kunnen krijgen, in het geval hun totaalbedrag bijvoorbeeld eindigt op 1, 2, 6 of 7 cent. Als de consument wordt geconfronteerd met een afronding naar boven, zou hij bijgevolg opteren voor een elektronische afrekening. Comeos geeft een voorbeeld: een klant met een kasticket van 100,02 euro, zal kiezen voor cash betaling - en dus dankzij de afronding twee cent winnen. Een kasticket van 99,98 euro kan dan beter elektronisch betaald worden, want er mag niet afgerond worden. "Indien alle klanten de voor hen gunstigste regeling kiezen, trekt de handelaar telkens aan het kortste eind", beslusit Dominique Michel, de gedelegeerd bestuurder van Comeos, in een persbericht. "Twee cent lijkt natuurlijk bijzonder weinig, maar als je het jaarlijks miljoenen keren aan miljoenen klanten moet geven, tikt het méér dan aardig aan". Comeos raamt het verlies voor de sector als gevolg van de afrondingen op jaarbasis op anderhalf miljoen euro. Volgens de handelsfederatie zullen de supermarkten de maatregel niet toepassen, tenzij er nog aanpassingen worden doorgevoerd. Dat blijkt althans uit een rondvraag van Comeos bij haar leden.Aanvankelijk zou de afronding gelden voor alle betalingen, maar de ministerraad raakte het eind maart eens over de mogelijkheid voor handelaars om bij cash betalingen af te ronden. (BO)