Het verbruik van benzinebrandstof steeg vorig jaar naar 1,660 miljard liter, een verhoging met 1,5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De stijging is het resultaat van de blijvende toename van het aantal inschrijvingen van nieuwe benzinewagens sinds eind 2011: van 24 procent in 2011 naar 34 procent in 2013 (37 procent eind mei 2014).

Het verbruik van dieselbrandstof daalde en bereikte een dieptepunt in 2013, vergelijkbaar met het verbruik van 2012, wat neerkomt op 8,144 miljard liter. "Ondanks deze evoluties blijft het aandeel van diesel in het volume motorbrandstoffen dat op de Belgische markt wordt gebracht té doorslaggevend", meldt de BPF. De kaap van 80 procent werd in 2007 gerond en sindsdien vertegenwoordigt diesel bijna 83 procent van de verbruikte motorbrandstoffen in België.

De BPF blijft ervoor pleiten om het evenwicht tussen de vraag naar benzine en diesel te herstellen. "Tijdens de zoektocht naar budgettaire middelen is de verleiding van de toekomstige federale regering groot om de accijnzen op diesel te verhogen", zegt de federatie. "De federale overheid heeft echter andere opties. Ze zou bijvoorbeeld de accijnzen op benzines kunnen verminderen en zo de automobilist kunnen aansporen om voor dit type motorvoertuig te kiezen, veeleer dan de dieselrijders te beboeten." Dat zou volgens de federatie de schatkist ten goede komen. (Belga/BO)

Het verbruik van benzinebrandstof steeg vorig jaar naar 1,660 miljard liter, een verhoging met 1,5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De stijging is het resultaat van de blijvende toename van het aantal inschrijvingen van nieuwe benzinewagens sinds eind 2011: van 24 procent in 2011 naar 34 procent in 2013 (37 procent eind mei 2014). Het verbruik van dieselbrandstof daalde en bereikte een dieptepunt in 2013, vergelijkbaar met het verbruik van 2012, wat neerkomt op 8,144 miljard liter. "Ondanks deze evoluties blijft het aandeel van diesel in het volume motorbrandstoffen dat op de Belgische markt wordt gebracht té doorslaggevend", meldt de BPF. De kaap van 80 procent werd in 2007 gerond en sindsdien vertegenwoordigt diesel bijna 83 procent van de verbruikte motorbrandstoffen in België. De BPF blijft ervoor pleiten om het evenwicht tussen de vraag naar benzine en diesel te herstellen. "Tijdens de zoektocht naar budgettaire middelen is de verleiding van de toekomstige federale regering groot om de accijnzen op diesel te verhogen", zegt de federatie. "De federale overheid heeft echter andere opties. Ze zou bijvoorbeeld de accijnzen op benzines kunnen verminderen en zo de automobilist kunnen aansporen om voor dit type motorvoertuig te kiezen, veeleer dan de dieselrijders te beboeten." Dat zou volgens de federatie de schatkist ten goede komen. (Belga/BO)