Maandag maakte De Volksbank (SNS, ASN Bank en RegioBank) bekend dat ze vanaf 1 juli 0,5 procent rente per jaar aanrekent over een bedrag dat hoger is dan 100.000 euro. Tot nu toe lag de grens bij De Volksbank op 250.000 euro. Aanleiding voor het gewijzigde beleid zijn de aanhoudend lage negatieve rentes op de financiële markten, klinkt het. Elke Europese bank moet ook een strafrente betalen voor geld dat ze parkeert bij de Europese Centrale Bank.

Eerder kondigden ABN Amro en ING in Nederland aan dat ze vanaf 1 juli een negatieve rente gaan aanrekenen, respectievelijk vanaf 150.000 en 100.000 euro spaargeld.

Minimumrente

In België geldt voorlopig nog een minimumrente van 0,11 procent voor particulieren, die wettelijk verankerd is. Sommige banken zijn wel creatief om die verplichting te omzeilen. Bijvoorbeeld Triodos Bank die al haar spaarrekeningen omzette in 'niet-gereglementeerde rekeningen' waarop de minimumrente dus niet van toepassing is. Boven de 500.000 euro betalen klanten er een strafrente van 0,5 procent. Bij ING België geldt een strafrente vanaf 2 miljoen euro.

Maandag maakte De Volksbank (SNS, ASN Bank en RegioBank) bekend dat ze vanaf 1 juli 0,5 procent rente per jaar aanrekent over een bedrag dat hoger is dan 100.000 euro. Tot nu toe lag de grens bij De Volksbank op 250.000 euro. Aanleiding voor het gewijzigde beleid zijn de aanhoudend lage negatieve rentes op de financiële markten, klinkt het. Elke Europese bank moet ook een strafrente betalen voor geld dat ze parkeert bij de Europese Centrale Bank. Eerder kondigden ABN Amro en ING in Nederland aan dat ze vanaf 1 juli een negatieve rente gaan aanrekenen, respectievelijk vanaf 150.000 en 100.000 euro spaargeld. In België geldt voorlopig nog een minimumrente van 0,11 procent voor particulieren, die wettelijk verankerd is. Sommige banken zijn wel creatief om die verplichting te omzeilen. Bijvoorbeeld Triodos Bank die al haar spaarrekeningen omzette in 'niet-gereglementeerde rekeningen' waarop de minimumrente dus niet van toepassing is. Boven de 500.000 euro betalen klanten er een strafrente van 0,5 procent. Bij ING België geldt een strafrente vanaf 2 miljoen euro.