Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) geeft Japan een negatieve in plaats van een stabiele outlook voor waardering van de langetermijnschuld. Een negatieve outlook geeft aan dat S&P de rating kan verlagen als de zaken verslechteren.

S&P vreest dat de kosten als gevolg van de aardbeving annex tsunami van 11 maart en de aanhoudende nucleaire dreiging - die volgens het bureau kunnen oplopen tot 50 triljoen yen (circa 418 miljard euro) - zwaar zullen wegen op het Japanse begrotingstekort.

Het Japanse begrotingstekort, zo verwacht S&P, zal tot in 2014 meer dan 8 procent van het bbp bedragen, en niet tot in 2013 zoals eerder ingeschat.

De huidige langetermijnschuld heeft een kredietwaardigheid van 'AA-'. Een negatieve outlook betekent geen effectieve verlaging van de kredietwaardigheid, maar geeft aan dat het ratingagentschap de rating kan verlagen als de zaken verslechteren.

De natuurramp bracht zware schade toe aan de kerncentrale van Fukushima. De nucleaire dreiging is ook nog lang niet geweken. Dinsdag nog vreesde de Japanse nucleaire waakhond dat er water kan lekken uit een reactorgebouw. Dit kan de koelingsinspanningen van de reactor dwarsbomen. (Belga/KVDA)

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) geeft Japan een negatieve in plaats van een stabiele outlook voor waardering van de langetermijnschuld. Een negatieve outlook geeft aan dat S&P de rating kan verlagen als de zaken verslechteren. S&P vreest dat de kosten als gevolg van de aardbeving annex tsunami van 11 maart en de aanhoudende nucleaire dreiging - die volgens het bureau kunnen oplopen tot 50 triljoen yen (circa 418 miljard euro) - zwaar zullen wegen op het Japanse begrotingstekort. Het Japanse begrotingstekort, zo verwacht S&P, zal tot in 2014 meer dan 8 procent van het bbp bedragen, en niet tot in 2013 zoals eerder ingeschat. De huidige langetermijnschuld heeft een kredietwaardigheid van 'AA-'. Een negatieve outlook betekent geen effectieve verlaging van de kredietwaardigheid, maar geeft aan dat het ratingagentschap de rating kan verlagen als de zaken verslechteren. De natuurramp bracht zware schade toe aan de kerncentrale van Fukushima. De nucleaire dreiging is ook nog lang niet geweken. Dinsdag nog vreesde de Japanse nucleaire waakhond dat er water kan lekken uit een reactorgebouw. Dit kan de koelingsinspanningen van de reactor dwarsbomen. (Belga/KVDA)