De staking, die zowel de industrie als de goederenbehandeling raakt, kost de Antwerpse haven per uur een miljoen euro aan toegevoegde waarde.

Dat zegt woordvoerster Annik Dirkx van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen. Ze voegt er nog aan toe dat de imagoschade niet te becijferen valt.

Sluizen geblokkeerd
Op dit moment is er geen scheepvaartverkeer mogelijk omdat in Antwerpen de sluizen geblokkeerd zijn, zegt woordvoerder Tony Vuylsteke van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust. "Dat is bijvoorbeeld ook zo voor de Kallosluis op de linker Scheldeoever, waar de sluis wel in dienst is voor de binnenvaart maar daar zijn er geen vastmakers voor de trossen van de zeeschepen."

Vuylsteke verwacht wel dat het scheepvaartverkeer tussen 16 en 18 uur opnieuw op gang komt vanuit Antwerpen, omdat de rededienst - die loodsen aan en van boord brengt - vanaf 19 uur weer operationeel zou zijn in Vlissingen. Dat betekent dat schepen al eerder vanuit Antwerpen kunnen vertrekken. Ook van en naar Gent zou er dan opnieuw scheepvaart kunnen zijn, als de blokkade daar wordt opgeheven.

"Er is trouwens over het algemeen erg weinig scheepvaart", benadrukt Vuylsteke nog. "De rederijen hebben hun voorzorgen genomen. De schepen zijn dit weekend al vertrokken of zijn afgeleid naar andere havens. In de haven van Zeebrugge zijn er wel een zeer beperkt aantal bewegingen geweest." (Belga/KVDA)

De staking, die zowel de industrie als de goederenbehandeling raakt, kost de Antwerpse haven per uur een miljoen euro aan toegevoegde waarde. Dat zegt woordvoerster Annik Dirkx van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen. Ze voegt er nog aan toe dat de imagoschade niet te becijferen valt. Sluizen geblokkeerd Op dit moment is er geen scheepvaartverkeer mogelijk omdat in Antwerpen de sluizen geblokkeerd zijn, zegt woordvoerder Tony Vuylsteke van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust. "Dat is bijvoorbeeld ook zo voor de Kallosluis op de linker Scheldeoever, waar de sluis wel in dienst is voor de binnenvaart maar daar zijn er geen vastmakers voor de trossen van de zeeschepen." Vuylsteke verwacht wel dat het scheepvaartverkeer tussen 16 en 18 uur opnieuw op gang komt vanuit Antwerpen, omdat de rededienst - die loodsen aan en van boord brengt - vanaf 19 uur weer operationeel zou zijn in Vlissingen. Dat betekent dat schepen al eerder vanuit Antwerpen kunnen vertrekken. Ook van en naar Gent zou er dan opnieuw scheepvaart kunnen zijn, als de blokkade daar wordt opgeheven. "Er is trouwens over het algemeen erg weinig scheepvaart", benadrukt Vuylsteke nog. "De rederijen hebben hun voorzorgen genomen. De schepen zijn dit weekend al vertrokken of zijn afgeleid naar andere havens. In de haven van Zeebrugge zijn er wel een zeer beperkt aantal bewegingen geweest." (Belga/KVDA)