Voor het eerst sinds begin dit jaar overschrijdt Dexia opnieuw de drempel van 70 miljard euro aan gewaarborgd schuldpapier.

De restbank Dexia kan dankzij de waarborg van de staten België, Frankrijk en Luxemburg geld lenen op de financiële markten. Voor het eerst sinds begin dit jaar liep de totale overheidswaarborg vandaag weer op tot meer dan 70 miljard euro.

Onder de garantieregelingen van 2011 en 2013 waarborgen de drie staten nu meer dan 60 miljard euro, het hoogste bedrag dat Dexia ooit ontleende onder deze twee systemen. Daarbij komt 10 miljard schuldpapier dat nog valt onder de oudere waarborgregeling uit 2008.

De totale waarborgstelling van de Belgische overheid voor Dexia liep vanmiddag op tot 38 miljard euro. Frankrijk waarborgt iets meer dan 30 miljard van de schulden van Dexia, en Luxemburg 2 miljard euro.

Een groot stuk van de financiering wordt door Dexia aangewend om cash collateral te posten voor de renteswaps die de restbank bezit. Door de aanhoudende rentedaling moet Dexia circa 60 miljard onderpand zelf storten, terwijl het 30 miljard krijgt voor de posities die het aanhoudt. Netto kosten de renteswaps Dexia dus zo'n 30 miljard euro aan geblokkeerde cash.

Dexia kan tot 85 miljard euro op de markt lenen onder staatswaarborg. De bank kan ook beroep doen op de duurdere noodfinanciering van de ECB of de nationale bank, de zogenaamde Emergency Liquidity Assistance (ELA), maar doet dat voorlopig niet. Dexia sluit evenwel niet uit dat ze in de toekomst opnieuw beroep zal doen op ELA-lijnen om de staatsgarantie te verminderen.

Voor het eerst sinds begin dit jaar overschrijdt Dexia opnieuw de drempel van 70 miljard euro aan gewaarborgd schuldpapier.De restbank Dexia kan dankzij de waarborg van de staten België, Frankrijk en Luxemburg geld lenen op de financiële markten. Voor het eerst sinds begin dit jaar liep de totale overheidswaarborg vandaag weer op tot meer dan 70 miljard euro. Onder de garantieregelingen van 2011 en 2013 waarborgen de drie staten nu meer dan 60 miljard euro, het hoogste bedrag dat Dexia ooit ontleende onder deze twee systemen. Daarbij komt 10 miljard schuldpapier dat nog valt onder de oudere waarborgregeling uit 2008. De totale waarborgstelling van de Belgische overheid voor Dexia liep vanmiddag op tot 38 miljard euro. Frankrijk waarborgt iets meer dan 30 miljard van de schulden van Dexia, en Luxemburg 2 miljard euro. Een groot stuk van de financiering wordt door Dexia aangewend om cash collateral te posten voor de renteswaps die de restbank bezit. Door de aanhoudende rentedaling moet Dexia circa 60 miljard onderpand zelf storten, terwijl het 30 miljard krijgt voor de posities die het aanhoudt. Netto kosten de renteswaps Dexia dus zo'n 30 miljard euro aan geblokkeerde cash. Dexia kan tot 85 miljard euro op de markt lenen onder staatswaarborg. De bank kan ook beroep doen op de duurdere noodfinanciering van de ECB of de nationale bank, de zogenaamde Emergency Liquidity Assistance (ELA), maar doet dat voorlopig niet. Dexia sluit evenwel niet uit dat ze in de toekomst opnieuw beroep zal doen op ELA-lijnen om de staatsgarantie te verminderen.