Dat schrijft de Standaard op basis van een artikel uit Le Soir.

Eurostat bepaalt met de nieuwe regelgeving, die sinds deze maand in gebruik is genomen, of schulden van bepaalde overheidsinstellingen al dan niet verekend moeten worden bij de staatsschuld.

Desondanks de bombastische cijfers blijft de 'schade' van de nieuwe schuldenstijging beperkt.

De Europese Commissie kijkt vooral naar de verhouding tussen de schulden en het bbp om te bepalen of een land binnen de Europese lijntjes loopt. Daarnaast hanteert Europa vanaf september ook een nieuwe definitie om het bruto binnenlands product te bepalen.

Voortaan worden uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling als investering beschouwd en meegeteld bij de berekening van het bbp. Daardoor zal ons bbp mogelijk ook zo'n 3 procent stijgen.

Door de nieuwe berekening van het bbp zal de totale schuld slechts met 0,1 tot 0,2 procent toenemen. Het officiële nieuwe schuldcijfer wordt op 30 september bekendgemaakt. (Belga/NS)

Dat schrijft de Standaard op basis van een artikel uit Le Soir. Eurostat bepaalt met de nieuwe regelgeving, die sinds deze maand in gebruik is genomen, of schulden van bepaalde overheidsinstellingen al dan niet verekend moeten worden bij de staatsschuld.Desondanks de bombastische cijfers blijft de 'schade' van de nieuwe schuldenstijging beperkt.De Europese Commissie kijkt vooral naar de verhouding tussen de schulden en het bbp om te bepalen of een land binnen de Europese lijntjes loopt. Daarnaast hanteert Europa vanaf september ook een nieuwe definitie om het bruto binnenlands product te bepalen.Voortaan worden uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling als investering beschouwd en meegeteld bij de berekening van het bbp. Daardoor zal ons bbp mogelijk ook zo'n 3 procent stijgen.Door de nieuwe berekening van het bbp zal de totale schuld slechts met 0,1 tot 0,2 procent toenemen. Het officiële nieuwe schuldcijfer wordt op 30 september bekendgemaakt. (Belga/NS)