Het zijn dus vooral de waarborgen voor Dexia die voor het nodige gefrons zorgen. Op dit moment doet Dexia nog voor 44,6 miljard euro een beroep op een staatsgarantie voor interbancaire leningen die de Belgische (voor 60,5 procent), Franse en Luxemburgse overheden toekenden voor maximaal 100 miljard euro. Dat plafond is niet meer relevant, zegt Dexia, want de bank kan zich opnieuw op eigen kracht financieren.

Waarnemers maken zich echter zorgen over de portefeuille van een kleine 17 miljard dollar Amerikaanse activa die bij Dexia zijn achtergebleven na de verkoop van de Amerikaanse probleemdochter FSA aan Assured Guaranty. Die portefeuille is gevoelig voor de verdere verzwakking van de Amerikaanse huizenmarkt. De Belgische (voor 62,3 procent) en Franse overheid (voor 36,6 procent) staan borg voor deze portefeuille, zij het dat Dexia de eerste 4,5 miljard dollar verliezen op zich neemt, en dat de overheden verdere verliezen absorberen, waarvoor de overheden in ruil nieuwe aandelen Dexia krijgen. In het slechtst denkbare scenario dreigt dus een verwatering van het belang van de bestaande aandeelhouders.

Dexia legde al voor 2 miljard dollar provisies aan voor verliezen op die portefeuille, en benadrukt dat de solvabiliteitsratio's beschermd zijn tegen verdere potentiële verliezen dankzij waarborgen van de Belgische en de Franse overheid op deze portefeuille van Financial Products.

D.K.

Het zijn dus vooral de waarborgen voor Dexia die voor het nodige gefrons zorgen. Op dit moment doet Dexia nog voor 44,6 miljard euro een beroep op een staatsgarantie voor interbancaire leningen die de Belgische (voor 60,5 procent), Franse en Luxemburgse overheden toekenden voor maximaal 100 miljard euro. Dat plafond is niet meer relevant, zegt Dexia, want de bank kan zich opnieuw op eigen kracht financieren. Waarnemers maken zich echter zorgen over de portefeuille van een kleine 17 miljard dollar Amerikaanse activa die bij Dexia zijn achtergebleven na de verkoop van de Amerikaanse probleemdochter FSA aan Assured Guaranty. Die portefeuille is gevoelig voor de verdere verzwakking van de Amerikaanse huizenmarkt. De Belgische (voor 62,3 procent) en Franse overheid (voor 36,6 procent) staan borg voor deze portefeuille, zij het dat Dexia de eerste 4,5 miljard dollar verliezen op zich neemt, en dat de overheden verdere verliezen absorberen, waarvoor de overheden in ruil nieuwe aandelen Dexia krijgen. In het slechtst denkbare scenario dreigt dus een verwatering van het belang van de bestaande aandeelhouders. Dexia legde al voor 2 miljard dollar provisies aan voor verliezen op die portefeuille, en benadrukt dat de solvabiliteitsratio's beschermd zijn tegen verdere potentiële verliezen dankzij waarborgen van de Belgische en de Franse overheid op deze portefeuille van Financial Products. D.K.