Het Agentschap van de Schuld geeft begin december staatsbons uit op vijf en acht jaar tegen een wel erg krappe rente.

De coupons voor de staatsbons worden op 4 december 2012 uitgegeven. Staatsbons voor een periode van vijf jaar bieden 1 procent rente. Die voor een periode van 8 jaar 1,8 procent. Beleggers kunnen intekenen van 23 november tot en met 3 december.

Rekening houdend met een roerende voorheffing van 25 procent - zoals gepland in de kersverse begroting - blijft er van een brutorente van 1 procent slechts een nettorendement van 0,75 procent over. Ter vergelijking: de inflatie in België bedroeg in oktober 2,79 procent.

De rente die de staatsbons van begin december biedt, staat in schril contrast met de rente op de zogenaamde 'Leterme-staatsbons' van eind 2011, waarop voor 5,7 miljard euro werd ingetekend. De staatsbon op acht jaar kwam toen met een rente van 4,20 procent, of ruim dubbel zoveel als bij de aangekondigde uitgifte voor december.

In 2013 stijgt de roerende voorheffing op staatsbons van 21 tot 25 procent, met uitzondering van de Letermebons. Die behouden het 'voordeeltarief' van 15 procent. (BO)

Het Agentschap van de Schuld geeft begin december staatsbons uit op vijf en acht jaar tegen een wel erg krappe rente. De coupons voor de staatsbons worden op 4 december 2012 uitgegeven. Staatsbons voor een periode van vijf jaar bieden 1 procent rente. Die voor een periode van 8 jaar 1,8 procent. Beleggers kunnen intekenen van 23 november tot en met 3 december. Rekening houdend met een roerende voorheffing van 25 procent - zoals gepland in de kersverse begroting - blijft er van een brutorente van 1 procent slechts een nettorendement van 0,75 procent over. Ter vergelijking: de inflatie in België bedroeg in oktober 2,79 procent. De rente die de staatsbons van begin december biedt, staat in schril contrast met de rente op de zogenaamde 'Leterme-staatsbons' van eind 2011, waarop voor 5,7 miljard euro werd ingetekend. De staatsbon op acht jaar kwam toen met een rente van 4,20 procent, of ruim dubbel zoveel als bij de aangekondigde uitgifte voor december.In 2013 stijgt de roerende voorheffing op staatsbons van 21 tot 25 procent, met uitzondering van de Letermebons. Die behouden het 'voordeeltarief' van 15 procent. (BO)