Want terwijl de overheid dit papier verkocht met een rentevoet van 4 procent, kon de kleine belegger op hetzelfde moment papier van datzelfde België, met dezelfde looptijd en dus met hetzelfde risico, kopen met een rente van ruim 5 procent. Mensen die intekenen op de staatsbon op vijf jaar wordt dus ruim een procentpunt rendement afhandig gemaakt, ten voordele van de Belgische schatkist.

Tot 2 miljard euro zou tegen eind deze week opgehaald worden (intekenen kan tot vrijdag) via de verkoop van staatsbons, wat neerkomt op een transfer van ongeveer 100 miljoen euro (5 keer 1 procent op 2 miljard euro) van de spaarder naar de schatkist. Als zoethoudertje voor de intekenaar verlaagt de regering de roerende voorheffing op deze staatsbon tot 15 procent. De overheid aarzelt er dus niet voor om de spelregels in haar voordeel te veranderen om het binnenlandse spaargeld te mobiliseren en zo de overheidsschuld goedkoper te financieren.

Dezelfde euro kan echter maar één keer opgehaald worden, en dus wordt het voor de private sector, en vooral voor de banken, nog iets moeilijker om zich te (her)financieren. Dit overheidsbeleid dreigt daarom als een boemerang in het gezicht terug te keren als banken met financieringsproblemen straks opnieuw op de deur kloppen om hun schulden te waarborgen.

Daan Killemaes

Want terwijl de overheid dit papier verkocht met een rentevoet van 4 procent, kon de kleine belegger op hetzelfde moment papier van datzelfde België, met dezelfde looptijd en dus met hetzelfde risico, kopen met een rente van ruim 5 procent. Mensen die intekenen op de staatsbon op vijf jaar wordt dus ruim een procentpunt rendement afhandig gemaakt, ten voordele van de Belgische schatkist. Tot 2 miljard euro zou tegen eind deze week opgehaald worden (intekenen kan tot vrijdag) via de verkoop van staatsbons, wat neerkomt op een transfer van ongeveer 100 miljoen euro (5 keer 1 procent op 2 miljard euro) van de spaarder naar de schatkist. Als zoethoudertje voor de intekenaar verlaagt de regering de roerende voorheffing op deze staatsbon tot 15 procent. De overheid aarzelt er dus niet voor om de spelregels in haar voordeel te veranderen om het binnenlandse spaargeld te mobiliseren en zo de overheidsschuld goedkoper te financieren. Dezelfde euro kan echter maar één keer opgehaald worden, en dus wordt het voor de private sector, en vooral voor de banken, nog iets moeilijker om zich te (her)financieren. Dit overheidsbeleid dreigt daarom als een boemerang in het gezicht terug te keren als banken met financieringsproblemen straks opnieuw op de deur kloppen om hun schulden te waarborgen. Daan Killemaes