Hoewel er weinig twijfel over bestond, bevestigt de Spaanse centrale bank nu ook de quasi-zekerheid dat het Zuid-Europese land in een periode van recessie belandt.

In een voorlopige raming houdt de centrale bank voor 2012 rekening met een krimp van 1,5 procent van het bbp. Voor 2011 wordt op 0,7 procent groei gemikt tegenover de 0,8 procent waar de Spaanse regering op rekent. Het Spaanse bbp zou in het laatste kwartaal 2011 met 0,3 procent onder nul zakken, wat ongeveer overeenstemt met de prognoses van de regering van eind december.

Pas in 2013 zou Spanje opnieuw aanknopen met een - lichte - toename van het bbp met 0,2 procent, aldus de centrale bank. Die raming valt heel wat lager uit dan de prognose van 2,3 tot 2,4 procent die het ministerie van Economie eerder liet optekenen.

Volgens de centrale bank werd het licht Spaanse economisch herstel van begin 2011 gefnuikt door de toenemende schuldencrisis in de eurozone, en de daaraan gekoppelde spanningen op de financiële markten. De lager dan verwachte groei voor 2011 valt deels te verklaren door de verminderde binnenlandse vraag, luidt het. Officiële groeicijfers van het afgelopen jaar volgen op 30 januari. (BO/Belga)

Hoewel er weinig twijfel over bestond, bevestigt de Spaanse centrale bank nu ook de quasi-zekerheid dat het Zuid-Europese land in een periode van recessie belandt. In een voorlopige raming houdt de centrale bank voor 2012 rekening met een krimp van 1,5 procent van het bbp. Voor 2011 wordt op 0,7 procent groei gemikt tegenover de 0,8 procent waar de Spaanse regering op rekent. Het Spaanse bbp zou in het laatste kwartaal 2011 met 0,3 procent onder nul zakken, wat ongeveer overeenstemt met de prognoses van de regering van eind december.Pas in 2013 zou Spanje opnieuw aanknopen met een - lichte - toename van het bbp met 0,2 procent, aldus de centrale bank. Die raming valt heel wat lager uit dan de prognose van 2,3 tot 2,4 procent die het ministerie van Economie eerder liet optekenen. Volgens de centrale bank werd het licht Spaanse economisch herstel van begin 2011 gefnuikt door de toenemende schuldencrisis in de eurozone, en de daaraan gekoppelde spanningen op de financiële markten. De lager dan verwachte groei voor 2011 valt deels te verklaren door de verminderde binnenlandse vraag, luidt het. Officiële groeicijfers van het afgelopen jaar volgen op 30 januari. (BO/Belga)