Spanje verkocht donderdag voor drie miljard euro aan obligaties met een looptijd van vijf jaar tegen een rente van 4,542 procent. Op een vorige veiling in november 2010 bedroeg de rente 3,576 procent.

De Italiaanse schatkist haalde donderdag zes miljard euro op. Drie miljard daarvan werd geleend met obligaties met een looptijd van vijf jaar tegen een rente van 3,67 procent. In november was dat nog 3,24 procent. De rente voor de obligaties met een looptijd van 15 jaar bedraagt nu 5,06 procent rente tegenover 4,81 procent eerder.

De vraag naar Italiaans staatspapier overtrof uiteindelijk het aanbod. Woensdag haalde ook Portugal al succesvol geld op voor een bedrag van 1,25 miljard euro. Voor de langlopende obligaties moet het land wel een rente van 6,7 procent betalen.

De uitgifte van staatspapier wordt beschouwd als een belangrijke test voor de financiële gezondheid van een land.

Spanje verkocht donderdag voor drie miljard euro aan obligaties met een looptijd van vijf jaar tegen een rente van 4,542 procent. Op een vorige veiling in november 2010 bedroeg de rente 3,576 procent. De Italiaanse schatkist haalde donderdag zes miljard euro op. Drie miljard daarvan werd geleend met obligaties met een looptijd van vijf jaar tegen een rente van 3,67 procent. In november was dat nog 3,24 procent. De rente voor de obligaties met een looptijd van 15 jaar bedraagt nu 5,06 procent rente tegenover 4,81 procent eerder. De vraag naar Italiaans staatspapier overtrof uiteindelijk het aanbod. Woensdag haalde ook Portugal al succesvol geld op voor een bedrag van 1,25 miljard euro. Voor de langlopende obligaties moet het land wel een rente van 6,7 procent betalen.De uitgifte van staatspapier wordt beschouwd als een belangrijke test voor de financiële gezondheid van een land.