Spaargeld moet weg van het spaarboekje

© reuters
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

De Belgen hebben meer dan 240 miljard euro op hun spaarrekeningen staan. Een heroriëntering van de spaarmiddelen dringt zich op.

De Belgen hebben meer dan 240 miljard euro op hun spaarrekeningen staan. Een heroriëntering van de spaarmiddelen dringt zich op.

Met een spaarquote van 16,2 procent behoren de Belgen tot de spaarkampioenen van Europa. Alleen Duitsland en Luxemburg doen beter. Dat is een geweldige troef. Ons land heeft de middelen om zelf haar economie te financieren. Maar volgens een studie van de Nationale Bank wordt slechts 3 procent van het spaargeld rechtstreeks in risicokapitaal geïnvesteerd.

Het gros van het Belgische spaargeld staat als kortetermijndeposito’s bij de banken geparkeerd. Op die spaarboekjes staat meer dan 240 miljard euro en dat bedrag stijgt maandelijks. Midden 2008, net voor de financiële crisis uitbrak, stond iets meer dan 140 miljard euro op de spaarrekeningen van de Belgen. In vijf jaar is er dus 100 miljard euro bijgekomen.

“Het onzekere economische klimaat, in combinatie met de fiscale stimuli verbonden aan het spaarboekje, creëerden een vlucht naar risicovrije kortetermijnactiva”, zegt Bruno Colmant, partner van Roland Berger Strategy Consultants, tijdens de tweede editie van de Trends Summer University in Knokke-Heist. “De Belg geeft de voorkeur aan liquide en risicoloos sparen en wordt daartoe door de overheid fiscaal en reglementair aangemoedigd. Naast de vrijstelling op de roerende voorheffing garandeert de overheid de spaartegoeden tot 100.000 euro per rekening.”

“In de praktijk kan dat geld maar moeilijk gemobiliseerd worden voor investeringen in de reële economie”, stelt Koen Dejonckheere, CEO van Gimv, vast. “We zitten daar met een mismatch: er staat meer dan voldoende geld op de spaarboekjes, maar voor langetermijninvesteringen, met enige omvang en ambitie, in de Belgische economie zijn er niet genoeg middelen.”

Transformator van spaargeld

Volgens Philippe Masset, hoofd commercial banking van ING België, is het fout te stellen dat de 240 miljard die op spaarrekeningen staat ‘slapend geld’ zou zijn. “Die 240 miljard wordt door de banken integraal geïnvesteerd in de reële economie. De blootstelling van de banksector aan de Belgische gezinnen, ondernemingen en overheid is sinds 2008 met meer dan de helft gestegen. Dat bewijst dat de banken, ondanks de lage rentemarge, hun rol van transformator van spaargeld en van kredietverschaffer aan de economie zijn blijven spelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content