De Belgen zijn niet onder de indruk van de lage rente. Het bedrag op het spaarboekje blijft immers toenemen. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank van België (NBB).

Uit de berekeningen van de NBB blijkt dat het bedrag dat de Belg op een spaarboekje plaatst in maart nog maar eens is toegenomen. In die maand werd voor 242,3 miljard euro aan gereglementeerde spaardeposito's geregistreerd. Dat is 2 miljard euro meer dan in februari. In maart van vorig jaar stond er 225 miljard euro op de spaarboekjes gestald.

De toenemende spaardrift bij de Belgen staat haaks op de steeds lagere rente die banken garanderen op het spaargeld. Maandag kondigde Belfius een algemene renteknip aan, waardoor onder meer de Classic spaarrekening nog amper 0,50 procent opbrengt.

Eerder maakte ook BNP Paribas Fortis bekend vanaf 15 mei de rente op de verschillende spaarrekeningen te zullen verlagen.

De banken verwijzen voor hun renteknip unaniem naar de 'aanhoudende moeilijke economische omstandigheden in de eurozone en de lage rentestand van de Europese Centrale Bank'.

Op donderdag 2 mei verlaagde de Europese Centrale Bank (ECB) haar belangrijkse rentevoet met 25 basispunten tot 0,5 procent. Het is daarbij de bedoeling bedrijven goedkoper geld te laten lenen, en de consumenten aan te zetten minder te sparen en meer te consumeren. Een aantal analisten en economen twijfelt evenwel aan het effect van een dergelijke renteknip. (Belga/BO)

De Belgen zijn niet onder de indruk van de lage rente. Het bedrag op het spaarboekje blijft immers toenemen. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank van België (NBB).Uit de berekeningen van de NBB blijkt dat het bedrag dat de Belg op een spaarboekje plaatst in maart nog maar eens is toegenomen. In die maand werd voor 242,3 miljard euro aan gereglementeerde spaardeposito's geregistreerd. Dat is 2 miljard euro meer dan in februari. In maart van vorig jaar stond er 225 miljard euro op de spaarboekjes gestald.De toenemende spaardrift bij de Belgen staat haaks op de steeds lagere rente die banken garanderen op het spaargeld. Maandag kondigde Belfius een algemene renteknip aan, waardoor onder meer de Classic spaarrekening nog amper 0,50 procent opbrengt.Eerder maakte ook BNP Paribas Fortis bekend vanaf 15 mei de rente op de verschillende spaarrekeningen te zullen verlagen.De banken verwijzen voor hun renteknip unaniem naar de 'aanhoudende moeilijke economische omstandigheden in de eurozone en de lage rentestand van de Europese Centrale Bank'. Op donderdag 2 mei verlaagde de Europese Centrale Bank (ECB) haar belangrijkse rentevoet met 25 basispunten tot 0,5 procent. Het is daarbij de bedoeling bedrijven goedkoper geld te laten lenen, en de consumenten aan te zetten minder te sparen en meer te consumeren. Een aantal analisten en economen twijfelt evenwel aan het effect van een dergelijke renteknip. (Belga/BO)