Volgens berekeningen van het Spaanse nationaal bureau voor statistiek (INE) nam het bruto binnenlands product van de vierde economie van de eurozone in het tweede kwartaal toe met 0,6 procent in vergelijing met het eerste kwartaal. De Spaanse centrale bank rekende op een toename met 0,5 procent, bleek vorige week.

"Het gebeurt niet vaak dat de centrale bank zich misrekent in haar prognoses, zelfs niet met 0,1 procent," zei Frederik Ducrozet, econoom bij Credit Agricole CIB in Parijs, in een reactie aan het persagentschap Bloomberg.

Spanje dankt de groei in de eerste plaats aan het herstel van de binnenlandse vraag, na de wurggreep van de meest beknellende bezuinigingsmaatregelen in de 'democratische' geschiedenis van het Zuid-Europese land

Premier Mariano Rajoy heeft er alvast alle vertrouwen in dat zijn regering de woekerende werkloosheid om kan buigen tot onder de 25 procent. Spanje kampt op dit moment met het op één na hoogste werkloosheidspercentage van de eurozone.

Minister van Economie Luis de Guindos kondigde dinsdag aan dat de regering voor dit jaar rekent op een economische groei met 1,5 procent. Voor volgend jaar mikt de regering op 2 procent groei.

De sterker dan verwachte toename van het bbp kon niet verhinderen dat de consumenteprijzen in Spanje deze maand met 0,3 procent zijn gedaald, na een stabilisering in juni. Economen gepolst door Bloomberg hielden rekening met een daling met 0,1 procent. (BO)

Volgens berekeningen van het Spaanse nationaal bureau voor statistiek (INE) nam het bruto binnenlands product van de vierde economie van de eurozone in het tweede kwartaal toe met 0,6 procent in vergelijing met het eerste kwartaal. De Spaanse centrale bank rekende op een toename met 0,5 procent, bleek vorige week."Het gebeurt niet vaak dat de centrale bank zich misrekent in haar prognoses, zelfs niet met 0,1 procent," zei Frederik Ducrozet, econoom bij Credit Agricole CIB in Parijs, in een reactie aan het persagentschap Bloomberg.Spanje dankt de groei in de eerste plaats aan het herstel van de binnenlandse vraag, na de wurggreep van de meest beknellende bezuinigingsmaatregelen in de 'democratische' geschiedenis van het Zuid-Europese landPremier Mariano Rajoy heeft er alvast alle vertrouwen in dat zijn regering de woekerende werkloosheid om kan buigen tot onder de 25 procent. Spanje kampt op dit moment met het op één na hoogste werkloosheidspercentage van de eurozone.Minister van Economie Luis de Guindos kondigde dinsdag aan dat de regering voor dit jaar rekent op een economische groei met 1,5 procent. Voor volgend jaar mikt de regering op 2 procent groei.De sterker dan verwachte toename van het bbp kon niet verhinderen dat de consumenteprijzen in Spanje deze maand met 0,3 procent zijn gedaald, na een stabilisering in juni. Economen gepolst door Bloomberg hielden rekening met een daling met 0,1 procent. (BO)