In het eerste kwartaal van het jaar was het bruto binnenlands product (bbp) van Spanje al met 0,3 procent gekrompen tegenover het vorige kwartaal. Op jaarbasis viel de Spaanse economie terug met 1,0 procent.

Prijzen stijgen
De consumentenprijzen in Spanje zijn - zowel volgens de Spaanse als de EU-berekeningen - met 2,2 procent toegenomen op jaarbasis. De duurdere prijzen zijn onder meer een gevolg van de maatregel die de Spaanse regering in juni heeft ingevoerd, waarbij de terugbetaling van meer dan 450 geneesmiddelen werd geschrapt. Die maatregel maakt deel uit van het plan om 7 miljard euro per jaar te besparen in de gezondheidssector.

Intussen waarschuwen economen ervoor dat de prijsverhogingen - met de hogere btw-heffing die in september van kracht wordt als uitschieter - de consumentenprijzen in toenemende mate zullen verstoren. Tegelijk zou de steeds dieper snijdende recessie de afnemende binnenlandse vraag gaan weerspiegelen.

Werkloosheid
Vorige week raakte bekend dat het werkloosheidspercentage in Spanje in het tweede kwartaal is opgelopen tot 24,6 procent, wat overeenstemt met het hoogste peil sinds 1976.

Staatspapier
De tienjaarsrente op Spaans staatspapier steeg vorige week tot een gevaarlijke 7,5 procent.

Verschillende Europese leiders, onder wie de Duitse bondskanselier Angela Merkel en ECB-voorzitter Mario Draghi, beloofden reeds om alles te zullen doen om de eurozone te beschermen, wat er mogelijk op wijst dat de Europese Centrale Bank gaat ingrijpen op de obligatiemarkten wanneer de hoge rente op Spaans (en Italiaanse) staatsobligaties het voortbestaan van de monetaire unie in gevaar brengt. (BBC/KVDA/BO)

In het eerste kwartaal van het jaar was het bruto binnenlands product (bbp) van Spanje al met 0,3 procent gekrompen tegenover het vorige kwartaal. Op jaarbasis viel de Spaanse economie terug met 1,0 procent. Prijzen stijgen De consumentenprijzen in Spanje zijn - zowel volgens de Spaanse als de EU-berekeningen - met 2,2 procent toegenomen op jaarbasis. De duurdere prijzen zijn onder meer een gevolg van de maatregel die de Spaanse regering in juni heeft ingevoerd, waarbij de terugbetaling van meer dan 450 geneesmiddelen werd geschrapt. Die maatregel maakt deel uit van het plan om 7 miljard euro per jaar te besparen in de gezondheidssector. Intussen waarschuwen economen ervoor dat de prijsverhogingen - met de hogere btw-heffing die in september van kracht wordt als uitschieter - de consumentenprijzen in toenemende mate zullen verstoren. Tegelijk zou de steeds dieper snijdende recessie de afnemende binnenlandse vraag gaan weerspiegelen. Werkloosheid Vorige week raakte bekend dat het werkloosheidspercentage in Spanje in het tweede kwartaal is opgelopen tot 24,6 procent, wat overeenstemt met het hoogste peil sinds 1976. Staatspapier De tienjaarsrente op Spaans staatspapier steeg vorige week tot een gevaarlijke 7,5 procent. Verschillende Europese leiders, onder wie de Duitse bondskanselier Angela Merkel en ECB-voorzitter Mario Draghi, beloofden reeds om alles te zullen doen om de eurozone te beschermen, wat er mogelijk op wijst dat de Europese Centrale Bank gaat ingrijpen op de obligatiemarkten wanneer de hoge rente op Spaans (en Italiaanse) staatsobligaties het voortbestaan van de monetaire unie in gevaar brengt. (BBC/KVDA/BO)