Het bedrag aan slechte leningen bij de Spaanse banken is in juni opgelopen tot 164,4 miljard euro. Dat is 8,4 miljard meer dan de maand ervoor. Daarmee noteren de banken het hoogste percentage 'bad loans' sinds 1962, toen de Spaanse centrale bank de statistische gegevens opstartte. In mei bedroeg het aandeel slechte leningen al 8,95 procent.

De 'bad loans' die de banken gepresenteerd krijgen, omvatten in de eerste plaats hypotheekleningen die niet terugbetaald worden. Vier jaar geleden spatte een zeepbel op de Spaanse vastgoedmarkt uiteen, waarna veel Spaanse banken in moeilijkheden zijn geraakt.

Op 9 juni van dit jaar kondigden de eurolanden aan dat ze tot 100 miljard euro willen uittrekken om de Spaanse bankensector van zuurstof te voorzien. Aan die steun zijn wel strikte voorwaarden verbonden. Dat betekent onder meer dat de vergiftigde kredieten in een zogenaamde 'bad bank' worden ondergebracht..

Maar daarmee zijn de de problemen in de Spaanse banksector verre van de baan, waardoor de Spaanse regering van Mariano Rajoy almaar meer in een Europees noodhulpscenario dreigt terecht te komen. Overigens ogen de vooruitzichten voor de Spaanse arbeidsmarkt bijzonder somber. In Spanje zit niet minder dan 1 op de 2 jongeren zonder baan. (AFP/BO)

Het bedrag aan slechte leningen bij de Spaanse banken is in juni opgelopen tot 164,4 miljard euro. Dat is 8,4 miljard meer dan de maand ervoor. Daarmee noteren de banken het hoogste percentage 'bad loans' sinds 1962, toen de Spaanse centrale bank de statistische gegevens opstartte. In mei bedroeg het aandeel slechte leningen al 8,95 procent.De 'bad loans' die de banken gepresenteerd krijgen, omvatten in de eerste plaats hypotheekleningen die niet terugbetaald worden. Vier jaar geleden spatte een zeepbel op de Spaanse vastgoedmarkt uiteen, waarna veel Spaanse banken in moeilijkheden zijn geraakt. Op 9 juni van dit jaar kondigden de eurolanden aan dat ze tot 100 miljard euro willen uittrekken om de Spaanse bankensector van zuurstof te voorzien. Aan die steun zijn wel strikte voorwaarden verbonden. Dat betekent onder meer dat de vergiftigde kredieten in een zogenaamde 'bad bank' worden ondergebracht..Maar daarmee zijn de de problemen in de Spaanse banksector verre van de baan, waardoor de Spaanse regering van Mariano Rajoy almaar meer in een Europees noodhulpscenario dreigt terecht te komen. Overigens ogen de vooruitzichten voor de Spaanse arbeidsmarkt bijzonder somber. In Spanje zit niet minder dan 1 op de 2 jongeren zonder baan. (AFP/BO)