In een interview met de Financial Times wijst de minister op het 'vastgoedprobleem' van de banken. Spaanse banken hebben voor het uiteenspatten van de vastgoedbel in 2007 fors geïnvesteerd in gebouwen, waarvan de waarde intussen sterk gedaald is.

Om de waardedaling van het vastgoed te compenseren, is het nodig om de balansen van de banken uit te zuiveren. Dat kan door aanvullende provisies ter waarde van 50 miljard euro aan te leggen, aldus de Guindos. Dat bedrag stemt overeen met 4 procent van het bbp van Spanje.

Volgens de Guindos kunnen de meeste banken zelf voor de provisies zorgen door hun winsten aan te spreken. De minister mikt daarbij op een proces van verschillende jaren.

Analisten hielden er rekening mee dat de kersverse regering-Rajoy een 'bad bank' zou lanceren om de financiële schade als gevolg van de vastgoedbubbel en de daaropvolgende finaciële crisis te absorberen. De grote Spaanse banken zoals Santander zijn evenwel niet te vinden voor de idee van een 'bad bank' in handen van de overheid. Zij zijn van oordeel dat de banken het best zelf hun problemen oplossen, en dat de zwakke spelers indien nodig terecht kunnen bij hun sterkere rivalen. (AfP/BO)

In een interview met de Financial Times wijst de minister op het 'vastgoedprobleem' van de banken. Spaanse banken hebben voor het uiteenspatten van de vastgoedbel in 2007 fors geïnvesteerd in gebouwen, waarvan de waarde intussen sterk gedaald is.Om de waardedaling van het vastgoed te compenseren, is het nodig om de balansen van de banken uit te zuiveren. Dat kan door aanvullende provisies ter waarde van 50 miljard euro aan te leggen, aldus de Guindos. Dat bedrag stemt overeen met 4 procent van het bbp van Spanje.Volgens de Guindos kunnen de meeste banken zelf voor de provisies zorgen door hun winsten aan te spreken. De minister mikt daarbij op een proces van verschillende jaren. Analisten hielden er rekening mee dat de kersverse regering-Rajoy een 'bad bank' zou lanceren om de financiële schade als gevolg van de vastgoedbubbel en de daaropvolgende finaciële crisis te absorberen. De grote Spaanse banken zoals Santander zijn evenwel niet te vinden voor de idee van een 'bad bank' in handen van de overheid. Zij zijn van oordeel dat de banken het best zelf hun problemen oplossen, en dat de zwakke spelers indien nodig terecht kunnen bij hun sterkere rivalen. (AfP/BO)