‘Spaanse ‘bailout’ kwestie van tijd’

© belga

Volgens economische experts luidt de vraag niet ‘of’ Spanje al dan niet moet aankloppen bij het noodfonds, maar wel ‘wanneer’ dat precies gebeurt.

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft herhaaldelijk verklaard dat Spanje geen beroep wil doen op een noodlening om uit het economische dal te klauteren. Meer zelfs, het noodlijdende euroland zou het zelfs niet nodig hebben.

‘Onzin’, luidt het oordeel van experts die het persagentschap Reuters citeert. Hoewel het volgens de experts niet vast staat wanneer de bailout er komt en hoeveel er in het land gepompt wordt, uiteindelijk zullen de Spaanse banken aan het infuus van het noodfonds moeten en allicht de overheid zelf ook. De banken zouden bij het EFSF-noodfonds moeten aankloppen om het hoofd te bieden aan een vastgoedcrisis die nog aan het uitbodemen is. Maar het probleem ligt niet alleen bij de banken, want intussen vragen investeerders – en experts – zich af hoe de regering-Rajoy diepe bezuinigingen kan afdwingen terwijl ze een economie van een land in recessie moet zien aan te zwengelen.

‘Binnen de zes maanden’
“Ze zullen het geld van het EFSF-fonds nodig hebben om de banken te herkapitaliseren”, zegt Carsten Brzeski, econoom bij ING in Brussel. Volgens Brzeski komt er pas een einde aan de Spaanse ellende als de vastgoedmarkt herstelt. Dat is nu niet het geval. Verre van, de vastgoedprijzen zijn in het eerste kwartaal 2012 blijven dalen. Toch is de situatie op dit moment niet in die mate ernstig dat Spanje morgen een noodpakket nodig heeft? “Neen,” zegt Brzeski, “maar zoals het er nu naar uitziet wel binnen de zes maanden”.

Niet alle economen zijn even somber gestemd. “We hebben de afgelopen dagen meer vooruitgang gezien dan de afgelopen vier maanden,”zegt Gilles Moec, econoom bij Deutsche Bank. Moec is van oordeel dat Spanje op zich een stabiel land is, maar dat het beslissingen moet durven te nemen.

‘Spanje ligt op schema’
Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep, steunt de houding van premier Rajoy. Juncker liet namelijk verstaan dat Madrid doet wat nodig is om de economie te herstellen, ondanks een recessie en een werkloosheidsgraad van 24 procent. “Ik denk niet dat Spanje externe financiële hulp nodig heeft. Ik zou willen dat de financiële markten zich rationeel gedragen, want Spanje zit op schema,” aldus Juncker.

Rente

Maandag ontstond er paniek op de markten nadat de Spaanse rente de kritieke grens van 6 procent had overschreden. Daardoor kwam de gevreesde drempel van 7 procent weer in zicht. Dat percentage was de limiet voor landen als Griekenland, Portugal en Ierland, waarna ze een beroep moesten doen op financiële hulp van Europa en het IMF.

Schäuble

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble van zijn kant probeert vergelijkingen met landen die al een beroep deden op een noodlening (Griekenland, Ierland en Portugal) te ontkrachten. “De Spaanse kwestie valt niet te vergelijken met die van de landen die al onder een noodprogramma vallen,” verklaarde Schäuble aan Reuters. “Spanje moet er alles aan doen om vertrouwen te winnen,” verduidelijkte hij. (Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content