De zogenaamde 'bad loans' - of probleemkredieten - zijn dit jaar intussen opgelopen tot 13 procent van het volledige bedrag aan leningen die Spaanse banken en financiële instellingen hebben lopen. In oktober vorig jaar was dat 11,2 procent.

Sinds vergelijkbare statistieken in 1962 werden opgestart, hadden Spaanse kredietverleners nooit eerder zoveel probleemkredieten in de boeken. Een lening wordt als 'bad' beschouwd als de betaling ervan minstens drie maanden op rij niet heeft plaatsgevonden.

De bad loans zijn niet uitsluitend een Spaans probleem, want eind 2012 hadden de banken in Europa samen voor 1187 miljard euro aan leningen uitstaan die kampen met een betalingsachterstand en mogelijk niet meer worden terugbetaald. Dat is 100 miljard meer dan eind 2011.

Volgens accountant en adviseur PwC liggen in de eerste plaats de slechte economische omstandigheden in Spanje, Ierland, Italië en Griekenland aan de basis van het toenemend aantal probleemkredieten in Europa.(Reuters/BO)

De zogenaamde 'bad loans' - of probleemkredieten - zijn dit jaar intussen opgelopen tot 13 procent van het volledige bedrag aan leningen die Spaanse banken en financiële instellingen hebben lopen. In oktober vorig jaar was dat 11,2 procent.Sinds vergelijkbare statistieken in 1962 werden opgestart, hadden Spaanse kredietverleners nooit eerder zoveel probleemkredieten in de boeken. Een lening wordt als 'bad' beschouwd als de betaling ervan minstens drie maanden op rij niet heeft plaatsgevonden. De bad loans zijn niet uitsluitend een Spaans probleem, want eind 2012 hadden de banken in Europa samen voor 1187 miljard euro aan leningen uitstaan die kampen met een betalingsachterstand en mogelijk niet meer worden terugbetaald. Dat is 100 miljard meer dan eind 2011. Volgens accountant en adviseur PwC liggen in de eerste plaats de slechte economische omstandigheden in Spanje, Ierland, Italië en Griekenland aan de basis van het toenemend aantal probleemkredieten in Europa.(Reuters/BO)