Maandag piekte de prijs van een schepel soja (ongeveer 27 kilogram), met levering in november, op 17,605 dollar (14,05 euro) op de beurs van Chicago. Ook de graanprijs klom hoger.

Sinds begin vorige week is de sojaprijs met meer dan zes procent toegenomen, berkende Commerzbank.

Na een periode van extreme droogte in de VS, heeft de recente regenval in het Midwesten de vooruitzichten niet bepaald gunstig beïnvloed. Ook de komende week zal er weinig of geen regen vallen in delen van de landbouwgebieden van centraal-Iowa en Illinois.

De VS zijn de grootste producent van soja. De Amerikaanse sojaproductie zou dit seizoen 2,6 miljard per 'bushel' bedragen in plaats van het verwachte 2,69 miljard 'bushel', liet de Amerikaanse landbouwvereniging eind vorige week weten.

Ondanks de oplopende prijzen als gevolg van de toenemende vraag, gaat China als de wereldwijd toonaangevende koper van soja, de import nog optrekken, blijkt uit gegevens van Rabobank International. "Chinese kopers zijn niet de meest gevoelige voor prijsstijgingen", besluit Daron Hoffman van Rabobank International.

Maandag piekte de prijs van een schepel soja (ongeveer 27 kilogram), met levering in november, op 17,605 dollar (14,05 euro) op de beurs van Chicago. Ook de graanprijs klom hoger.Sinds begin vorige week is de sojaprijs met meer dan zes procent toegenomen, berkende Commerzbank. Na een periode van extreme droogte in de VS, heeft de recente regenval in het Midwesten de vooruitzichten niet bepaald gunstig beïnvloed. Ook de komende week zal er weinig of geen regen vallen in delen van de landbouwgebieden van centraal-Iowa en Illinois. De VS zijn de grootste producent van soja. De Amerikaanse sojaproductie zou dit seizoen 2,6 miljard per 'bushel' bedragen in plaats van het verwachte 2,69 miljard 'bushel', liet de Amerikaanse landbouwvereniging eind vorige week weten. Ondanks de oplopende prijzen als gevolg van de toenemende vraag, gaat China als de wereldwijd toonaangevende koper van soja, de import nog optrekken, blijkt uit gegevens van Rabobank International. "Chinese kopers zijn niet de meest gevoelige voor prijsstijgingen", besluit Daron Hoffman van Rabobank International.