In Bratislava schaarden zich amper twee van de 84 aanwezige parlementsleden achter de wet die de deelname van Slovakije aan het Europese reddingsplan regelt.

Negenenzestig leden stemden tegen en dertien leden onthielden zich. Het anti-Griekse kamp won de stemming makkelijk omdat de parlementsleden van de vorige sociaaldemocratische premier Robert Fico hun kat hadden gestuurd. Fico had in mei zijn Europese partners een Slovaakse bijdrage beloofd, maar hij had de uiteindelijke beslissing uitgesteld tot de verkiezingen in juni.

In de stembusgang moest Fico echter het onderspit delven en sindsdien is in Bratislava een centrumrechtse regering onder leiding van Iveta Radicova aan de macht. Radicova had zich tijdens de campagne uitgesproken tegen de steun.

Slovakije, pas sinds begin vorig jaar lid van de eurozone, is het enige van de zestien eurolanden dat geen bijdrage levert aan het reddingsplan voor het in grote budgettaire moeilijkheden verkerende Griekenland. Eurocommissaris voor Economische Zaken Olli Rehn stelt vast dat Slovakije zijn engagement niet nakomt.

"Ik kan deze verbreking van de solidariteit binnen de eurozone enkel betreuren en verwacht dat de eurogroep en de ministers van Financiën van de Europese Unie deze kwestie zullen bespreken tijdens hun volgende ontmoeting", zo staat in een persmededeling. De volgende vergadering van de eurozone staat gepland op 7 september.

In Bratislava schaarden zich amper twee van de 84 aanwezige parlementsleden achter de wet die de deelname van Slovakije aan het Europese reddingsplan regelt. Negenenzestig leden stemden tegen en dertien leden onthielden zich. Het anti-Griekse kamp won de stemming makkelijk omdat de parlementsleden van de vorige sociaaldemocratische premier Robert Fico hun kat hadden gestuurd. Fico had in mei zijn Europese partners een Slovaakse bijdrage beloofd, maar hij had de uiteindelijke beslissing uitgesteld tot de verkiezingen in juni. In de stembusgang moest Fico echter het onderspit delven en sindsdien is in Bratislava een centrumrechtse regering onder leiding van Iveta Radicova aan de macht. Radicova had zich tijdens de campagne uitgesproken tegen de steun. Slovakije, pas sinds begin vorig jaar lid van de eurozone, is het enige van de zestien eurolanden dat geen bijdrage levert aan het reddingsplan voor het in grote budgettaire moeilijkheden verkerende Griekenland. Eurocommissaris voor Economische Zaken Olli Rehn stelt vast dat Slovakije zijn engagement niet nakomt. "Ik kan deze verbreking van de solidariteit binnen de eurozone enkel betreuren en verwacht dat de eurogroep en de ministers van Financiën van de Europese Unie deze kwestie zullen bespreken tijdens hun volgende ontmoeting", zo staat in een persmededeling. De volgende vergadering van de eurozone staat gepland op 7 september.