Het Agentschap van de Schuld wil volgend jaar 250 miljoen euro ophalen via uitgifte van staatsbons aan particulieren. Dat is vijf keer meer dan er dit jaar opgehaald werd, zo blijkt uit het financieringsplan voor 2015 van het agentschap.

Door de lage rente zijn weinig mensen nog geneigd op staatsbons in te tekenen. De slaagkansen van het agentschap zijn afhankelijk van de evolutie van de rentes. "We denken dat er gewenning komt aan de lage rentes", zegt Jean Deboutte van het agentschap. "Met de staat waren we de eerste om de lagere rentes toe te passen, nu volgen ook de banken. We gaan daardoor volgend jaar rentes aanbieden die meer in lijn liggen met de markt", zegt hij.

De laatste veiling van staatsbons met een looptijd van tien jaar bracht iets meer dan 10 miljoen euro op en had een coupon van 1,10 procent. In 2013 brachten de vier uitgiftes van staatsbons nog 66,35 miljoen euro op. Eind 2011 leverden de zogenaamde Leterme-bons nog 5,7 miljard euro op, maar die waren zeer populair dankzij een mooi rendement.

Overigens had het agentschap aanvankelijk voor dit jaar gedacht 500 miljoen euro te zullen ophalen via de staatsbon, terwijl er maar ongeveer 50 miljoen werd opgehaald.

De Schatkist verwacht volgend jaar 39,90 miljard euro te moeten lenen, wat 1,13 miljard euro meer is dan in 2014. Het agentschap plant onder meer voor 32,50 miljard staatsobligaties (OLO's) uit te geven en 3 miljard euro op te halen via het EMTN-programma of alternatieve instrumenten. (Belga/NS)

Het Agentschap van de Schuld wil volgend jaar 250 miljoen euro ophalen via uitgifte van staatsbons aan particulieren. Dat is vijf keer meer dan er dit jaar opgehaald werd, zo blijkt uit het financieringsplan voor 2015 van het agentschap.Door de lage rente zijn weinig mensen nog geneigd op staatsbons in te tekenen. De slaagkansen van het agentschap zijn afhankelijk van de evolutie van de rentes. "We denken dat er gewenning komt aan de lage rentes", zegt Jean Deboutte van het agentschap. "Met de staat waren we de eerste om de lagere rentes toe te passen, nu volgen ook de banken. We gaan daardoor volgend jaar rentes aanbieden die meer in lijn liggen met de markt", zegt hij.De laatste veiling van staatsbons met een looptijd van tien jaar bracht iets meer dan 10 miljoen euro op en had een coupon van 1,10 procent. In 2013 brachten de vier uitgiftes van staatsbons nog 66,35 miljoen euro op. Eind 2011 leverden de zogenaamde Leterme-bons nog 5,7 miljard euro op, maar die waren zeer populair dankzij een mooi rendement. Overigens had het agentschap aanvankelijk voor dit jaar gedacht 500 miljoen euro te zullen ophalen via de staatsbon, terwijl er maar ongeveer 50 miljoen werd opgehaald. De Schatkist verwacht volgend jaar 39,90 miljard euro te moeten lenen, wat 1,13 miljard euro meer is dan in 2014. Het agentschap plant onder meer voor 32,50 miljard staatsobligaties (OLO's) uit te geven en 3 miljard euro op te halen via het EMTN-programma of alternatieve instrumenten. (Belga/NS)