De volkslening van Belfius met een looptijd van vijf jaar brengt voortaan minder dan 1 procent bruto op. Voor elke 100 euro die u investeert, krijgt u jaarlijks nog 72 cent nettorendement. Dat is veel te weinig om het grote publiek aan te spreken.

U weet vast nog wel dat de volkslening bedoeld was als wondermiddel voor de Belgische kmo's. Ze moet geld aantrekken voor de financiering van maatschappelijke projecten. De spaarders genieten in ruil voor hun engagement een voordelig tarief van 15 procent roerende voorheffing op hun intresten.

Er staat ruim 100 keer meer geld op spaarboekjes dan wat de banken sinds Nieuwjaar met volksleningen konden verzamelen. Cash en deposito's zijn vandaag goed voor bijna een derde van het financieel vermogen van de Belgen. Het is maar de vraag of een volledig gelijke fiscale behandeling van spaarboekjes, volksleningen en andere spaar- en beleggingsproducten daaraan veel zal veranderen.

Schaf fiscaal voordeel spaarboekje af

De uitbreiding van de fiscale vrijstelling voor intresten op spaarboekjes naar dividenden op aandelen en rente op obligaties is net zo min als de volkslening een wondermiddel voor de economie. Investeren in startende bedrijven maak je bijvoorbeeld niet aantrekkelijker door dividenden belastingvrij te maken. Deze bedrijven kunnen nog geen dividenden uitkeren, en hebben vaak wel kapitaal nodig.

Voor het inkomstenjaar 2013 gaven 14.231 Belgen via hun belastingbrief een 'overschot' aan intresten op hun spaarboekje aan. Dat betekent dat ze vorig jaar meer dan 1880 euro aan intresten opstreken; onder die grens zijn de intresten vrijgesteld van roerende voorheffing. Voor het inkomstenjaar 2014 is dat plafond opgetrokken tot 1900 euro.

Wellicht zal de Belgische staat in de toekomst die 15 procent roerende voorheffing op spaarboekjes aan de bron heffen. Spaarders kunnen de eventueel onterecht geheven heffing dan via de belastingbrief recupereren. Op die manier geven ze een renteloze lening aan de staat. Er zijn ook zo goed als zeker meer dan 14.231 Belgen die te veel belastingvrije intresten innen, maar die nog nooit hebben aangegeven. Zij vallen door deze maatregel door de mand. Er zullen misschien ook Belgen zijn die de betaalde heffing liever niet recupereren of vergeten te recupereren. Het saldo is sowieso positief voor de Belgische staat.

Voor het gros van de Belgen met obligaties en aandelen in de portefeuille is dit ook een goede zaak. De kans is klein dat zij met de intresten op hun spaarboekje tot aan het plafond van 1900 euro geraakten. Met dividenden en obligatierente erbij geraken ze er gemakkelijk. Maar misschien zien zij wel even graag een extraatje op hun loonbrief verschijnen. Of misschien kan het geld wel doelgerichter gebruikt worden om de economie aan te zwengelen of de kmo's een duwtje in de rug te geven.

De volkslening van Belfius met een looptijd van vijf jaar brengt voortaan minder dan 1 procent bruto op. Voor elke 100 euro die u investeert, krijgt u jaarlijks nog 72 cent nettorendement. Dat is veel te weinig om het grote publiek aan te spreken.U weet vast nog wel dat de volkslening bedoeld was als wondermiddel voor de Belgische kmo's. Ze moet geld aantrekken voor de financiering van maatschappelijke projecten. De spaarders genieten in ruil voor hun engagement een voordelig tarief van 15 procent roerende voorheffing op hun intresten. Er staat ruim 100 keer meer geld op spaarboekjes dan wat de banken sinds Nieuwjaar met volksleningen konden verzamelen. Cash en deposito's zijn vandaag goed voor bijna een derde van het financieel vermogen van de Belgen. Het is maar de vraag of een volledig gelijke fiscale behandeling van spaarboekjes, volksleningen en andere spaar- en beleggingsproducten daaraan veel zal veranderen.De uitbreiding van de fiscale vrijstelling voor intresten op spaarboekjes naar dividenden op aandelen en rente op obligaties is net zo min als de volkslening een wondermiddel voor de economie. Investeren in startende bedrijven maak je bijvoorbeeld niet aantrekkelijker door dividenden belastingvrij te maken. Deze bedrijven kunnen nog geen dividenden uitkeren, en hebben vaak wel kapitaal nodig.Voor het inkomstenjaar 2013 gaven 14.231 Belgen via hun belastingbrief een 'overschot' aan intresten op hun spaarboekje aan. Dat betekent dat ze vorig jaar meer dan 1880 euro aan intresten opstreken; onder die grens zijn de intresten vrijgesteld van roerende voorheffing. Voor het inkomstenjaar 2014 is dat plafond opgetrokken tot 1900 euro.Wellicht zal de Belgische staat in de toekomst die 15 procent roerende voorheffing op spaarboekjes aan de bron heffen. Spaarders kunnen de eventueel onterecht geheven heffing dan via de belastingbrief recupereren. Op die manier geven ze een renteloze lening aan de staat. Er zijn ook zo goed als zeker meer dan 14.231 Belgen die te veel belastingvrije intresten innen, maar die nog nooit hebben aangegeven. Zij vallen door deze maatregel door de mand. Er zullen misschien ook Belgen zijn die de betaalde heffing liever niet recupereren of vergeten te recupereren. Het saldo is sowieso positief voor de Belgische staat.Voor het gros van de Belgen met obligaties en aandelen in de portefeuille is dit ook een goede zaak. De kans is klein dat zij met de intresten op hun spaarboekje tot aan het plafond van 1900 euro geraakten. Met dividenden en obligatierente erbij geraken ze er gemakkelijk. Maar misschien zien zij wel even graag een extraatje op hun loonbrief verschijnen. Of misschien kan het geld wel doelgerichter gebruikt worden om de economie aan te zwengelen of de kmo's een duwtje in de rug te geven.