Standard & Poor's (S&P) plaats de ratingvooruitzichten van niet minder dan vijftien eurolanden op negatief. Ook locomotief Duitsland ligt in het vizier van de Amerikaanse kredietbeoordelaar.
De dreigende ratingverlaging werd maandagavond bevestigd door S&P na een bericht in The Financial Times.

Duitsland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, Finland en Luxemburg dreigen dus hun AAA-status te verliezen. Negen andere eurolanden, waaronder België, staan op "creditwatch negative". S&P verlaagde op 25 november al de rating van België van AA+ naar AA. De rating van Griekenland blijft buiten schot omdat die al op een zeer laag niveau staat. Die van Cyprus stond al op de helling. Via een 'creditwatch negative' riskeren de geviseerde landen een kredietverlaging binnen de 90 dagen.

De waarschuwing van de kredietbeoordelaar houdt voorts in dat de rating van België en de AAA-landen Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Finland en Luxemburg met een stap verlaagd kunnen worden. Voor Frankrijk - ook een AAA-land - en de andere eurolanden dreigt zelfs een verlaging met twee stappen.

S&P noemt de toegenomen systeemrisico's van de afgelopen weken als voornaamste reden voor de negatieve outlook. Een eventuele ratingverlaging zal afhankelijk zijn van het resultaat van de Europese top van staats- en regeringsleiders op 9 december, aldus de kredietbeoordelaar Volgens Moritz Kraemer, topanalist van S&P, is de dreigende ratingverlaging het gevolg van een vertrouwenscrisis die het hele financiële systeem treft. Daardoor blijven de risico's voor investeerders niet beperkt tot het staatspapier van de zwakke eurolanden.

In een reactie hebben Parijs en Berlijn verklaard dat de wil aanwezig is om "alle beslissingen te nemen die nodig zijn om de stabiliteit van de eurozone te garanderen". (Belga/BO)

Het lijstje van S&P
Naar Van

Oostenrijk AAA/Watch Neg/A-1+ AAA/Stable/A-1+
België AA/Watch Neg/A-1+ AA/Negative/A-1+
Finland AAA/Watch Neg/A-1+ AAA/Stable/A-1+
Frankrijk AAA/Watch Neg/A-1+ AAA/Stable/A-1+
Duitsland AAA/Watch Neg/A-1+ AAA/Stable/A-1+
Luxemburg AAA/Watch Neg/A-1+ AAA/Stable/A-1+
Nederland AAA/Watch Neg/A-1+ AAA/Stable/A-1+
Estland AA-/Watch Neg/A-1+ AA-/Stable/A-1+
Ierland BBB+/Watch Neg/A-2 BBB+/Stable/A-2
Italië A/Watch Neg/A-1 A/Negative/A-1
Malta A/Watch Neg/A-1 A/Stable/A-1
Portugal BBB-/Watch Neg/A-3 BBB-/Negative/A-3
Slowakije A+/Watch Neg/A-1 A+/Positive/A-1
Slovenië AA-/Watch Neg/A-1+ AA-/Stable/A-1+
Spanje AA-/Watch Neg/A-1+ AA-/Negative/A-1+
bron: S&P

Standard & Poor's (S&P) plaats de ratingvooruitzichten van niet minder dan vijftien eurolanden op negatief. Ook locomotief Duitsland ligt in het vizier van de Amerikaanse kredietbeoordelaar. De dreigende ratingverlaging werd maandagavond bevestigd door S&P na een bericht in The Financial Times. Duitsland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, Finland en Luxemburg dreigen dus hun AAA-status te verliezen. Negen andere eurolanden, waaronder België, staan op "creditwatch negative". S&P verlaagde op 25 november al de rating van België van AA+ naar AA. De rating van Griekenland blijft buiten schot omdat die al op een zeer laag niveau staat. Die van Cyprus stond al op de helling. Via een 'creditwatch negative' riskeren de geviseerde landen een kredietverlaging binnen de 90 dagen. De waarschuwing van de kredietbeoordelaar houdt voorts in dat de rating van België en de AAA-landen Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Finland en Luxemburg met een stap verlaagd kunnen worden. Voor Frankrijk - ook een AAA-land - en de andere eurolanden dreigt zelfs een verlaging met twee stappen. S&P noemt de toegenomen systeemrisico's van de afgelopen weken als voornaamste reden voor de negatieve outlook. Een eventuele ratingverlaging zal afhankelijk zijn van het resultaat van de Europese top van staats- en regeringsleiders op 9 december, aldus de kredietbeoordelaar Volgens Moritz Kraemer, topanalist van S&P, is de dreigende ratingverlaging het gevolg van een vertrouwenscrisis die het hele financiële systeem treft. Daardoor blijven de risico's voor investeerders niet beperkt tot het staatspapier van de zwakke eurolanden. In een reactie hebben Parijs en Berlijn verklaard dat de wil aanwezig is om "alle beslissingen te nemen die nodig zijn om de stabiliteit van de eurozone te garanderen". (Belga/BO)