Het groeicijfer in het tweede kwartaal valt lager uit dan de prognoses van de Russische regering. Begin juli had Moskou nog gehoopt op een groei van 1,2 procent voor het tweede kwartaal, na een toename van het bbp met 0,9 procent in de eerste drie maanden van het jaar.

De recente cijfers van Rosstat bevestigen in ieder geval de vertraging van de Russische economie die tijdens de eerste twee mandaten van president Vladimir Poetin (2000-2008) jaarlijks met 7 tot 8 procent groeide.

Recessie door sancties?

De minister van Economische Zaken heeft er eerder al voor gewaarschuwd dat Rusland mogelijk in een recessie slipt, doorgaans gedefinieerd als twee opeenvolgende kwartalen van economische krimp.

Rusland kampt op dit moment met de gevolgen van het conflict met Oekraïne en de daaraan gekoppelde economische sancties.

Op 1 augustus voerde de Europese Unie een nieuwe reeks sancties in die de kern van de Russische economie treffen. Maar ook de VS laten hun tanden zien aan de Russiche beer door drie toonaangevende Russische grootbanken beperkingen op te leggen voor financiering op de Amerikaanse financiële markten.

Kapitaalvlucht

Bovendien leidt de economische onzekerheid in Rusland tot een grote kapitaalvlucht die geraamd wordt op 75 miljard dollar in het eerste kwartaal.

Ondanks de tegenvallende resultaten mikken de Russische autoriteiten voor dit jaar op een teoname van het bbp met 1 procent op jaarbasis, tegenover 1,3 procent in 2013 en 3,4 procent in 2012.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de groeiprognoses voor 2014 verlaagd tot 0,2 procent, tegenover een eerder geraamde 1,3 procent. (AFP/BO)

Het groeicijfer in het tweede kwartaal valt lager uit dan de prognoses van de Russische regering. Begin juli had Moskou nog gehoopt op een groei van 1,2 procent voor het tweede kwartaal, na een toename van het bbp met 0,9 procent in de eerste drie maanden van het jaar.De recente cijfers van Rosstat bevestigen in ieder geval de vertraging van de Russische economie die tijdens de eerste twee mandaten van president Vladimir Poetin (2000-2008) jaarlijks met 7 tot 8 procent groeide.Recessie door sancties?De minister van Economische Zaken heeft er eerder al voor gewaarschuwd dat Rusland mogelijk in een recessie slipt, doorgaans gedefinieerd als twee opeenvolgende kwartalen van economische krimp. Rusland kampt op dit moment met de gevolgen van het conflict met Oekraïne en de daaraan gekoppelde economische sancties. Op 1 augustus voerde de Europese Unie een nieuwe reeks sancties in die de kern van de Russische economie treffen. Maar ook de VS laten hun tanden zien aan de Russiche beer door drie toonaangevende Russische grootbanken beperkingen op te leggen voor financiering op de Amerikaanse financiële markten.KapitaalvluchtBovendien leidt de economische onzekerheid in Rusland tot een grote kapitaalvlucht die geraamd wordt op 75 miljard dollar in het eerste kwartaal. Ondanks de tegenvallende resultaten mikken de Russische autoriteiten voor dit jaar op een teoname van het bbp met 1 procent op jaarbasis, tegenover 1,3 procent in 2013 en 3,4 procent in 2012. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de groeiprognoses voor 2014 verlaagd tot 0,2 procent, tegenover een eerder geraamde 1,3 procent. (AFP/BO)