De rechtszaak werd in 2005 opgestart, nadat Joekos door de Russische regering in 2003 ontmanteld werd. Dat gebeurde toen topman Michail Chodorkovski schuldig bevonden werd aan belastingontduiking. Hij zat negen jaar in de gevangenis, maar werd in december vrijgelaten en woont nu in Zwitserland.

De rechtbank oordeelde op 18 juli unaniem dat Rusland maatregelen had getroffen 'met hetzelfde effect als een onteigening' van de investeringen in Joekos. Dat vormt een inbreuk op het Energiecharter, dat Rusland wel ondertekende maar nooit ratificeerde.

Omdat de rechtbank vindt dat de klagers in zekere zin medeschuldig zijn, werd de schadevergoeding gereduceerd. Aanvankelijk eisten de aandeelhouders immers meer dan 100 miljard dollar. Rusland zou de compensatie moeten betalen voor 15 januari 2015, maar het ziet ernaar uit dat het land beroep zal aantekenen.

"Rusland zal alle beschikbare juridische middelen gebruiken om zijn positie te verdedigen", zei minister van Buitenlandse Zaken maandag op de Russische televisie. Het is ook maar de vraag of de betaling afdwingbaar is. Russische bezittingen in het buitenland in beslag nemen wordt moeilijk door de diplomatieke immuniteit. (Belga/Bloomberg/BO)

De rechtszaak werd in 2005 opgestart, nadat Joekos door de Russische regering in 2003 ontmanteld werd. Dat gebeurde toen topman Michail Chodorkovski schuldig bevonden werd aan belastingontduiking. Hij zat negen jaar in de gevangenis, maar werd in december vrijgelaten en woont nu in Zwitserland. De rechtbank oordeelde op 18 juli unaniem dat Rusland maatregelen had getroffen 'met hetzelfde effect als een onteigening' van de investeringen in Joekos. Dat vormt een inbreuk op het Energiecharter, dat Rusland wel ondertekende maar nooit ratificeerde. Omdat de rechtbank vindt dat de klagers in zekere zin medeschuldig zijn, werd de schadevergoeding gereduceerd. Aanvankelijk eisten de aandeelhouders immers meer dan 100 miljard dollar. Rusland zou de compensatie moeten betalen voor 15 januari 2015, maar het ziet ernaar uit dat het land beroep zal aantekenen. "Rusland zal alle beschikbare juridische middelen gebruiken om zijn positie te verdedigen", zei minister van Buitenlandse Zaken maandag op de Russische televisie. Het is ook maar de vraag of de betaling afdwingbaar is. Russische bezittingen in het buitenland in beslag nemen wordt moeilijk door de diplomatieke immuniteit. (Belga/Bloomberg/BO)