Rusland verkoopt buitenlandse valuta om de waarde van de eigen munt te ondersteunen. Dat maakte het Russische ministerie van Financiën bekend.

De aangekondigde ingreep zorgde ervoor dat de waarde van de roebel krap 7 procent toenam. De verhouding dollar tot roebel bedroeg woensdagochtend vooralsnog 1 tot 63.

Regen van maatregels

De uitverkoop van buitenlands geld volgt kort op de extreme renteverhoging in het land. De Russische centrale bank krikte het belangrijkste rentetarief deze week op tot 17 procent, in een poging de inflatie en de neergang van de roebel te beteugelen. Eerder verkocht de bank om dezelfde reden ook al voor miljarden dollars aan buitenlandse valuta.

De afgelopen zeven dagen daalde de waarde van de Russische munt met ruim 20 procent. Dinsdag bereikte de waarde een voorlopig dieptepunt toen voor 1 dollar ruim 80 roebel moest worden neergeteld. "De waarde van de roebel is extreem ondergewaardeerd", zo verklaarde het ministerie. (Belga/NS)

Rusland verkoopt buitenlandse valuta om de waarde van de eigen munt te ondersteunen. Dat maakte het Russische ministerie van Financiën bekend. De aangekondigde ingreep zorgde ervoor dat de waarde van de roebel krap 7 procent toenam. De verhouding dollar tot roebel bedroeg woensdagochtend vooralsnog 1 tot 63. De uitverkoop van buitenlands geld volgt kort op de extreme renteverhoging in het land. De Russische centrale bank krikte het belangrijkste rentetarief deze week op tot 17 procent, in een poging de inflatie en de neergang van de roebel te beteugelen. Eerder verkocht de bank om dezelfde reden ook al voor miljarden dollars aan buitenlandse valuta. De afgelopen zeven dagen daalde de waarde van de Russische munt met ruim 20 procent. Dinsdag bereikte de waarde een voorlopig dieptepunt toen voor 1 dollar ruim 80 roebel moest worden neergeteld. "De waarde van de roebel is extreem ondergewaardeerd", zo verklaarde het ministerie. (Belga/NS)