REstore doet u geld verdienen met uw energieverbruik

© reuters

Het jonge bedrijf REstore heeft 3 miljoen euro kapitaal opgehaald en doet zijn eerste stappen in het Verenigd Koninkrijk. Het businessmodel? U geld doen verdienen met uw elektriciteitsgebruik.

Het idee achter REstore ontstond op vakantie, vertellen de initiatiefnemers Pieter-Jan Mermans en Jan-Willem Rombouts. De twee kenden elkaar al vanop de middelbare school, maar besloten hun fraaie jobs bij respectievelijk Arthur D.Little en bij Goldman Sachs in New York op te geven om hun bedrijf vorm te geven.

Het concept is eenvoudig. Omdat elektriciteit niet kan worden opgeslagen, moet er altijd een evenwicht zijn op het net. Wanneer de hoogspanningsnetbeheerder Elia wordt geconfronteerd met een onevenwicht op het net, koppelt hij enkele keren per jaar bij de grootste industriële stroomverbruikers een aantal installaties, of delen daarvan, af. De bedrijven worden daarvoor vergoed.
REstore doet hetzelfde, met dat verschil dat het installaties van verschillende industriële ondernemingen bundelt.

In België wordt het huidige afschakelbare potentieel op zowat 600 MW ingeschat. Maar omdat die installaties niet afgekoppeld mogen worden wanneer ze nodig zijn in het productieproces, komt dat in de praktijk neer op 200 tot 250 MW.

Met het systeem van demand response (eindgebruikers die hun normale consumptiepatroon van elektriciteit op verzoek aanpassen) kan dat volume verdubbelen. Dat komt neer op een kwart tot 30 procent van de behoefte van Elia aan evenwichtsvermogen.

Europa is anders

Mermans en Rombouts pakken de zaken anders aan dan hun Amerikaanse collega’s. Mermans: “In de VS is het probleem een gebrek aan productiecapaciteit, dat tot black-outs kan leiden. In Europa is er een probleem van constante onevenwichten, die binnen een paar minuten opgelost moeten zijn.”

Om dat te kunnen doen, ontwikkelde REstore het softwarepakket Flexpond. “Eigenlijk gaat het over algoritmes en technieken uit de financiële wiskunde”, verduidelijkt Rombouts. REstore heeft acht claims ingediend om zijn vindingen te patenteren.

De software beheert een aantal installaties en kan het verbruik ervan vanop afstand binnen anderhalve minuut bijsturen. “Ons technologisch platform is eigenlijk een brug tussen de netbeheerder en de individuele spelers. Flexpond werkt als een gasturbine, maar dan zonder het gas en zonder de turbine. Onze reactietijd is beter, de betrouwbaarheid hetzelfde, onze kostenstructuur is lager en we verbruiken minder CO2.” (L.H.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content