De neergang van de Russische roebel houdt aan. De Russische munt bereikte een nieuw historisch dieptepunt tegenover de Amerikaanse dollar. Donderdag had de centrale bank van Rusland nog getracht de aanhoudende devaluatie te stoppen met een renteverhoging.

Vrijdag in de ochtendhandel was voor het eerst meer dan 57 roebel -tot 57,9 roebel- nodig om 1 US-dollar te kopen, waarmee de munt opnieuw 2,7 procent goedkoper werd dan een dag eerder. Dit jaar verloor de roebel al ruim 42 procent aan waarde, door de scherpe daling van de olieprijs en de grote onzekerheid over de Russische economie.

De zwakke roebel en de handelssancties tegen Rusland jagen de inflatie op, waardoor de geldontwaarding in Rusland de komende maanden naar verwachting uitkomt op ruim 10 procent.

Dit heeft als effect dat heel wat Russen massaal aan het spenderen zijn geslagen, van elektronica tot zelfs wagens, uit angst dat ze de volgende maanden nog minder gaan kunnen kopen met hetzelfde geld. Heel wat mensen verkiezen ook om hun spaargeld om te zetten in buitenlandse munt.

De Russische centrale bank krikte donderdag het belangrijkste rentetarief op tot 10,5 procent, in een poging de inflatie en de neergang van de roebel te beteugelen. Economen speculeren echter al over de noodzaak van drastischere maatregelen. (Belga/NS)

De neergang van de Russische roebel houdt aan. De Russische munt bereikte een nieuw historisch dieptepunt tegenover de Amerikaanse dollar. Donderdag had de centrale bank van Rusland nog getracht de aanhoudende devaluatie te stoppen met een renteverhoging.Vrijdag in de ochtendhandel was voor het eerst meer dan 57 roebel -tot 57,9 roebel- nodig om 1 US-dollar te kopen, waarmee de munt opnieuw 2,7 procent goedkoper werd dan een dag eerder. Dit jaar verloor de roebel al ruim 42 procent aan waarde, door de scherpe daling van de olieprijs en de grote onzekerheid over de Russische economie.De zwakke roebel en de handelssancties tegen Rusland jagen de inflatie op, waardoor de geldontwaarding in Rusland de komende maanden naar verwachting uitkomt op ruim 10 procent. Dit heeft als effect dat heel wat Russen massaal aan het spenderen zijn geslagen, van elektronica tot zelfs wagens, uit angst dat ze de volgende maanden nog minder gaan kunnen kopen met hetzelfde geld. Heel wat mensen verkiezen ook om hun spaargeld om te zetten in buitenlandse munt. De Russische centrale bank krikte donderdag het belangrijkste rentetarief op tot 10,5 procent, in een poging de inflatie en de neergang van de roebel te beteugelen. Economen speculeren echter al over de noodzaak van drastischere maatregelen. (Belga/NS)