Op de financiële markten is de focus stilaan weer volledig gericht op het uitblijven van echte oplossingen voor de structurele problemen van de eurozone en op de loodzware (her)financieringsbehoeften van probleemlanden als Italië, Spanje en Griekenland.

Ook België deelt weer mee in de klappen. Onze totale financieringsbehoefte (te herfinancieren schuld vermeerderd met het deficit van dit jaar) zal voor 2012 uitkomen in de buurt van de 70 miljard of ongeveer 18% van het bbp . In % van het bbp belopen de financieringsbehoeften van Griekenland voor dit jaar 24%, die van Italië 21% en die van Frankrijk 16%.

De spread, het verschil met de Duitse rente op 10 jaar, liep donderdagmorgen weer op met 12 tot 15 basispunten voor Italië, Spanje en België (zie grafiek). Dat bevestigt een tendens die al enkele dagen zichtbaar was op de markten. De tegenvallende Franse kapitaalophaling van donderdagmorgen bevestigt de weer toenemende spanningen.

De stijgende spreads wegen op de rendabiliteit van de banken. Uit scenario's berekend door de studaxen van de Zwitserse bankgroep UBS blijkt dat met de huidige spreads de bijkomende kapitaalbehoeften van de eurobanken eerder op 150 miljard euro geraamd moeten worden dan op de 106 miljard euro waar de European Banking Authority blijft van uitgaan.

Johan Van Overtveldt

Op de financiële markten is de focus stilaan weer volledig gericht op het uitblijven van echte oplossingen voor de structurele problemen van de eurozone en op de loodzware (her)financieringsbehoeften van probleemlanden als Italië, Spanje en Griekenland. Ook België deelt weer mee in de klappen. Onze totale financieringsbehoefte (te herfinancieren schuld vermeerderd met het deficit van dit jaar) zal voor 2012 uitkomen in de buurt van de 70 miljard of ongeveer 18% van het bbp . In % van het bbp belopen de financieringsbehoeften van Griekenland voor dit jaar 24%, die van Italië 21% en die van Frankrijk 16%. De spread, het verschil met de Duitse rente op 10 jaar, liep donderdagmorgen weer op met 12 tot 15 basispunten voor Italië, Spanje en België (zie grafiek). Dat bevestigt een tendens die al enkele dagen zichtbaar was op de markten. De tegenvallende Franse kapitaalophaling van donderdagmorgen bevestigt de weer toenemende spanningen. De stijgende spreads wegen op de rendabiliteit van de banken. Uit scenario's berekend door de studaxen van de Zwitserse bankgroep UBS blijkt dat met de huidige spreads de bijkomende kapitaalbehoeften van de eurobanken eerder op 150 miljard euro geraamd moeten worden dan op de 106 miljard euro waar de European Banking Authority blijft van uitgaan. Johan Van Overtveldt