Dat schrijft De Tijd dinsdag.

Eind vorig jaar besliste de regering transacties met belastingparadijzen strenger aan te pakken. Bedrijven zouden alle betalingen aan fiscale paradijzen moeten aangeven zodra het totaalbedrag boven de 100.000 euro klimt. De maatregel zou met terugwerkende kracht vanaf 1 januari worden ingevoerd.

Begin dit jaar werd door de ministerraad een akkoord bereikt over een lijst met 30 belastingparadijzen. Het gaat om landen waar geen vennootschapsbelasting bestaat of het nominaal tarief lager ligt dan 10 procent.

In principe zou de lijst met fiscale paradijzen gepubliceerd worden in het Staatsblad, maar tot dusver gebeurde dat niet. De val van de regering bemoeilijkt de zaak nog. Een publicatie van de lijst kan in lopende zaken, maar er blijkt niet langer een politiek akkoord over de lijst.

Naar verluidt zou minister van Financiën Didier Reynders (MR) aansturen op een kortere lijst "om de diplomatieke relaties met sommige landen niet in gevaar te brengen". De PS wil de lijst echter niet wijzigen.

Voor Reynders dringt de tijd. Een van de volgende dagen moet het formulier voor de aangifte in de vennootschapsbelastingen verschijnen in het Staatsblad. Daar zou een standaardformulier aan toegevoegd worden waarop de bedrijven hun transacties met belastingparadijzen moeten melden. Maar zolang er geen akkoord is over de lijst van de belastingparadijzen, kan dat niet gebeuren en is er dus geen sprake van een strengere aanpak van de fiscale paradijzen.

Dat schrijft De Tijd dinsdag. Eind vorig jaar besliste de regering transacties met belastingparadijzen strenger aan te pakken. Bedrijven zouden alle betalingen aan fiscale paradijzen moeten aangeven zodra het totaalbedrag boven de 100.000 euro klimt. De maatregel zou met terugwerkende kracht vanaf 1 januari worden ingevoerd. Begin dit jaar werd door de ministerraad een akkoord bereikt over een lijst met 30 belastingparadijzen. Het gaat om landen waar geen vennootschapsbelasting bestaat of het nominaal tarief lager ligt dan 10 procent. In principe zou de lijst met fiscale paradijzen gepubliceerd worden in het Staatsblad, maar tot dusver gebeurde dat niet. De val van de regering bemoeilijkt de zaak nog. Een publicatie van de lijst kan in lopende zaken, maar er blijkt niet langer een politiek akkoord over de lijst. Naar verluidt zou minister van Financiën Didier Reynders (MR) aansturen op een kortere lijst "om de diplomatieke relaties met sommige landen niet in gevaar te brengen". De PS wil de lijst echter niet wijzigen. Voor Reynders dringt de tijd. Een van de volgende dagen moet het formulier voor de aangifte in de vennootschapsbelastingen verschijnen in het Staatsblad. Daar zou een standaardformulier aan toegevoegd worden waarop de bedrijven hun transacties met belastingparadijzen moeten melden. Maar zolang er geen akkoord is over de lijst van de belastingparadijzen, kan dat niet gebeuren en is er dus geen sprake van een strengere aanpak van de fiscale paradijzen.